Izveštaj o aktivnostima tokom 2020. godine

U januaru je podneta dopuna krivične prijave protiv gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predraga Bodiroge i zakonskog zastupnika konzorcijuma “fabrike vode” Nenada Obradovića, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi i nanošenja štete JKP-u, Gradu Zrenjaninu, svim njegovim stanovnicima i budžetu Republike Srbije.

U februaru je potpisan Sporazum o saradnji sa organizacijama Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Jasno i glasno iz Požarevca, čime je nastala asocijacija Udruženi građanski pokreti (UGP).

Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneta je krivična prijava protiv ministra privrede Srbije Gorana Kneževića, zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnih dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Podnet je zahtev Vladi Republike Srbije da se hitnim merama obezbedi sprovođenje Zakona o energetici, s obzirom na to da je rok za sklapanje ugovora između distributera toplotne energije i krajnjih kupaca istekao 30. 12. 2016, a ta odredba zakona nije sprovedena. Ovaj zahtev je upućen zajedno sa ostalim udruženjima potpisnicima Sporazuma o saradnji.

Zajedno sa pokretom Novi optimizam organizovana je tribina „(Za)Gađenje Zrenjanina – od ideologije do ekologije“, na kojoj su traženi odgovori u vezi sa dubokim i temeljnim propadanjem Zrenjanina koje traje decenijama, a dramatično je ubrzano poslednjih godina.

U martu je uz podršku Evropske fondacije za demokratiju – The European Endowment for Democracy (EED) započeta Inicijativa „Zajedno do vode“, sa ambicijom da tokom godinu dana ujedini građane, stručnjake i nadležne državne i lokalne organe u procesu pronalaženja rešenja najvećeg zdravstvenog i komunalnog problema u Zrenjaninu.

U saradnji sa udruženjima Jasno i glasno, Pravo na pravo, Samo lokalno, Lokalna alternativa i Zrenjaninsk socijalni forum, upućena je Ministarstu rudarstva i energetike i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Inicijativa za izmene zakona i inspekcijski nadzor toplana, tako da izmenom Zakona o komunalnim delatnostima bude obavezno zaključenje ugovora o pružanju komunalne usluge, a izmenom Zakona o energetici budu jasno definisani uslovi za raskid ugovora između distributera i krajnjeg korisnika energije, uvažavanjem svih načela Zakona o zaštiti potrošača.

Povodom početka pandemije korona virusa i potpune zabrane izlaska starijih od 65 godina tokom vanrednog stanja, upućen je poziv Gradskom štabu za vanredne situacije u Zrenjaninu, Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi da Zrenjanincima obezbede dostavu pijaće vode od vrata do vrata.

U aprilu je zahtevano od nadležnih tužilaca da se hitno obustavi postupak protiv novinarke Ane Lalić i naloži policiji njeno hitno puštanje iz pritvora, zbog pisanja u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine i hitno oslobodi Jovana Popović, studentkinja iz Kikinde i autorka antirežimske pesme „Bagra”, zbog nezakonitog pritvaranja u vreme vanrednog stanja prilikom povratka iz Crne Gore.

Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu je podneta krivična prijava protiv direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predraga Bodiroge, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica kojim je u dužem vremenskom periodu omogućio većem broju lica, pre svega lokalnim novinarima, da bez naknade toče gorivo u svoja vozila na internoj benzinskoj pumpi gradskog vodovoda, čime im je omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi na štetu preduzeća.

Udruženje zatražilo od nadležnog tužilaštva da istraži da li je došlo do zloupotrebe ovlašćenja i protivpravnog otuđenja imovine povodom nestanka kontigenta vode koji je Pokrajinski štab za vanredne situacije poslao u Zrenjanin.

U maju je obaveštena javnost da Građanski preokret ne izlazi na izbore zakazane za 21. jun. Odluka je zasnovana na rezultatima ankete sprovedene među članovima organizacije, koji su nedvosmislenom većinom od 89,74% anketiranih podržali bojkot predstojećih izbora.

Jača saradnja zrenjaninskih udruženja je formalizovana potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Zrenjaninskim socijalnim forumom (ZSF) i Zrenjaninskom omladinskom razvojnom organizacijom – ZORO, na osnovu kog će potpisnice razmenjivati informacije i koordinirati aktivnosti u borbi za poštovanje zakona i javnu upravu u službi građana, za odgovorno upravljanje javnim resursima, protiv korupcije, za uspostavljanje transparentnosti u radu državnih organa, javnih službi i javnih preduzeća, za uspostavljanje medijskih sloboda,  unapređenje i zaštititu životne sredine, socijalne i zdravstvene zaštite i za brigu o deci, mladima i drugim osetljivim grupama građana.

U junu je zajedno sa ostalim organizacijama iz Udruženih građanskih pokreta (UGP) pružilo podršku Zoranu Gavriloviću iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kojom su najoštrije osuđeni verbalni napadi i pretnje, a povodom njegovog gostovanja na televiziji N1 i iznetih ocena o radu REM-a, predizbornom spotu SNS-a i medijskoj sceni u Srbiji.

Više od 30 aktivista Građanskog preokreta podnelo je na pisarnici Gradske uprave grada Zrenjanina Mišljenje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong. U mišljenju koje je podnelo udruženje kao pravno lice konstatovano je grubo kršenje zakona, a ocenjeno je da će fabrika automobilskih guma Linglong ugroziti Specijalni rezervat prirode „Carska bara”, zemljište, vodu i vazduh u širem području i zdravlje ljudi, pri čemu je zahtevano da se poštuje Arhuska konvencija UN, čiji je Srbija potpisnik. Tražen je momentalni prestanak svih građevinskih radova Linglonga, a od Gradske uprave Zrenjanina da odlučuje po propisima i savesti, a ne po političkim diktatima.

Održana je izborna Skupština Udruženja, koja je izabrala novo rukovodstvo – članove Upravnog  i Nadzornog odbora i usvojila Proglas o postizbornoj Srbiji.

U sali mesne zajednice zrenjaninskog naselja Bagljaš održana je tribina o vodosnabdevanju u Zrenjaninu pod nazivom KO (NAM) JE KRIV?

U julu je osuđena brutalna policijska akcija protiv demonstranata u Beogradu, a predsednik republike Aleksandra Vučić kao odgovoran za to je pozvan da podnese ostavku.

Osuđeni su tabloidni napadi na građane i nevladin sektor, uključujući i Građanski preokret, insinuacijama da je insistiranje na zakonitom ponašanju organa vlasti i stranih investitora usmereno protiv “kineskih prijatelja”.

Udruženi građanski pokreti (UGP) su pozvali civilni sektor da predvodi promene u Srbiji odnosno uputili zajednički poziv udruženjima, asocijacijama udruženja i građanskim inicijativama da se okupe i da kao najzdravije, najdelatnije i najkredibilnije tkivo društva sačine zajednički program za promenu postojećeg političkog sistema i aktuelne vlasti.

Pružena je podrška apelu lekara iz udruženja „Ujedinjeni protiv kovida” i osuđeni pokušaji njihovog nipodaštavanja od strane vlasti i uvrede kojima ih izlažu tabloidi.

U avgustu su članovi Građanskog preokreta Dušan Kokot i Zorica Radišić učestvovali na tribini Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu: „Da li dišemo isti vazduh?”, koja se bavila problemom zagađenja životne sredine na aktuelnom primeru Zrenjanina.

Protestnim okupljanjem i performansom ispred gradske kuće u Zrenjaninu, pokrenuta je akcija: “Da smradovi odu!”. Tom prilikom organizovano je prikupljanje potpisa podrške zahtevima da se obustavi ujdurma u vezi sa ”fabrikom vode” za piće i da se polože računi za taj petogodišnji fijasko, da se trajno zabrani rad lokalne kafilerije koja emitovanjem intenzivnih smradova maltretira građane, da se ponište sve građevinske dozvole izdate investitoru Linglong i zabrane dalji radovi na izgradnji te fabrike guma, kao i da gradska uprava počne da radi u interesu građana, a ne po diktatu vladajuće partije. Podršku akciji pružili su Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) i Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). Zahteve je potpisalo 135 građana na skupu u centru grada (uz 156 potpisa putem interneta), koje je Udruženje predalo na pisarnici Gradske uprave grada Zrenjanina.

Održana je panel diskusija o problemima vodosnabdevanja, u kojoj su zajedno sa Zrenjanincima učestvovali i predstavnici partnerskih organizacija iz Niša, Požarevca, Bečeja i Vrbasa.

U septembru su napravljeni obrasci i tutorijali za građane koji su zainteresovani da učestvuju u javnoj raspravi o uticaju fabrike Linglong na životnu sredinu, a imaju tehničkih problema ili ne znaju kako da formulišu zahtev, pitanje ili mišljenje, pri čemu je tehnička podrška do održavanja javne rasprave organizovana u kancelariji Udruženja.

U okviru “Večeri Novog optimizma” u Šapcu, na tribini “Ekologija-zeleno i crno” čiji su učesnici govorili o aktuelnim ekološkim problemima u nekoliko gradova, predsednik Upravnog odbora Dušan Kokot je predstavio Inicijativu “Zajedno do vode” i akciju ”Da smradovi odu”.

Članovi Udruženja su pokušali da učestvuju na Javnoj raspravi o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kineske fabrike guma Linglong koja se pretvorila u farsu, jer Gradska uprava grada Zrenjanina nije dozvolila zainteresovanoj javnosti da učestvuje u javnoj raspravi. Jedini član Udruženja koji je uspeo da prisustvuje je bio Ivan Živkov, koji se prvi javio za reč i istakao da je format rasprave protivan zakonu, da je organizator morao da obezbedi adekvatan prostor u kojem bi stali svi koji žele da prisustvuju i da će svaki akt donet u nezakonitoj proceduri takođe biti nezakonit i pre ili kasnije poništen, a zatim pozvao prisutne da napuste ”farsu”.  Nakon što su sprečeni da uđu, građani su predali podneske pisarnici Gradske uprave u kojima su ukazali na nezakonito ponašanje organizatora javne rasprave.

U oktobru je počela s radom veb aplikacija ”PRIJAVI SMRAD”, nastala u saradnji sa GIS udruženjem Srbije, koja je namenjena prijavljivanju, prikupljanju, prikazivanju i analizi komunalnih problema.

Organizovani su razgovori sa građanima svakog petka od 18 do 20 časova u kancelariji u Zrenjaninu.

Na panel diskusiji građana u okviru Inicijative ”Zajedno do vode” usvojena su četiri zahteva o vodosnabdevanju.

Podneta je tužba Upravnom sudu kojom se traži poništaj rešenja Gradske uprave grada Zrenjanina u celini o datoj saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće kineske fabrike automobilskih guma Linglong i vraćanje na ponovno odlučivanje.

U novembru je upućen poziv Narodnoj skupštini Republike Srbije da Zakonom o budžetu za 2021. godinu prekine sadistički odnos prema Zrenjaninu i njegovim stanovnicima i da sredstva koja su predlogom Vlade Republike Srbije planirana za podsticaj privatnih kompanija Linglong i Eseks preusmeri u finansiranje infrastrukturnih radova.

U decembru je izvršena podela biltena „Zajedno do vode” u tiražu od 3000 primeraka, koji je namenjen sugrađanima koji ne koriste internet i ne kupuju štampu pa su uskraćeni za većinu informacija u vezi s problemom vodosnabdevanja u gradu, a žrtve su propagande koju vlast sprovodi putem sebi bliskih televizija.

Pozvano je pravosuđe da smogne snage i pretrese slučaj zrenjaninske „fabrike vode”, kako bi zaštitilo zdravlje i bezbednost građana i sprečilo dalje rasipanje javnih finansija na privatno-političke projekte.

Planirane tribine i panel diskusije u okviru Inicijative ”Zajedno do vode” su zamenjene onlajn razgovorima članova Udruženja sa stručnjacima iz različitih oblasti i to: Zoranom Gavrlovićem, sociologom Biroa za društvena istraživanja, Zoricom Radišić, profesorom i građanskim aktivistom iz Zrenjanina, Miroslavom Pudar, dopisnikom dnevnog lista Danas, dr Draganom Jovanović, šеfom Оdseka zа vоdu zа pićе i rеkreaciju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i  dr Duškom Kuzovićem, arhitektom iz Beograda.

U 2020. godini održana je jedna sednica skupštine Udruženja, 34 sastanka Upravnog odbora i 2 sastanka Nadzornog odbora.

Izveštaj sačinili: Miodrag Bogunović i Dragana Popović, članovi UO