Četiri zahteva s panel diskusije o vodosnabdevanju

Na trećoj panel diskusiji građana u okviru Inicijative Zajedno do vode u organizaciji Građanskog preokreta, razmotrone su okolnosti i posledice najnovijeg pokušaja uključenja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu. Razgovor se vodio i o vodi u južnom delu grada u kojem postoji problem sa zemnim gasovima, pre svega metanom, koji se pojavljuje u seoskim vodovodnim sistemima.

Detalj s početka panel diskusije

Na predlog Građanskog preokreta, panelisti su usvojili sledeći zaključak:

Nedopustivo je ponašanje Javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Zrenjaninin koje je netransparentno zaključilo sporazum s privatnim preduzećem “Fabrika vode doo” i predalo mu vodosnabevanje u gradu iako za to ne postoji zakonski osnov.
Svi rokovi iz ugovora o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće iz 2015. godine su istekli, a “fabrika vode” ugovorenu uslugu ili uopšte nije pružala ili su joj pokušaji bili neuspešni.

Posebno zabrinjava saopštenje “vodovoda” da zemljište i vodoizvorišta u južnim delovima grada imaju u sebi zemne gasove, između ostalih i eksplozivni metan. Upravo na toj geografskoj lokaciji nalazi se industrijska zona “Jugoistok” u kojoj je najavljena izgradnja velikih postrojenja hemjske industrije, odnosno fabrike automobilskih guma i tributil-fosfata.

Metan u vodi predstavlja i zdravstveni i bezbednosni rizik jer njegova pojava uvek ukazuje na prisustvo i drugih, zdravstveno štetnih i zapaljivih supstanci. Naučnici i građevinci su uvek oprezni kada se prilikom istraživanja i gradnje nailazi na ovu vrstu gasa. Svaka varnica ili visoka temperatura može da izazove eksploziju i nanese ogromnu štetu. Zbog toga je vrlo zabrinjavajuće to što nedavno objavljena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu budućeg postrojenja kineske kompanije Linglong, na koju je brže-bolje saglasnost dala gradska vlast, ni rečju nije tretirala ovo pitanje i potencijalnu opasnost. Takvim razvojem događaja, zbog nesposobnosti i neodgovornosti državnih i lokalnih vlasti, Zrenjanin dolazi u opasnost da doživi sudbinu Bejruta.

Zahtevamo da gradska vlast Zrenjanina u celini i bez odlaganja objavi najnoviji sporazum između JKP “Vodovod i kanalizacija” i “Fabrika vode doo”.

Zahtevamo da Zavod za javno zdravlje redovno i najmanje dva puta mesečno obaveštava javnost o rezultatima hemijskih i mikrobioloških analiza uzoraka vode uzetih od krajnjih korisnika u distributivnoj mreži grada Zrenjanina.

Zahtevamo da se prilikom odlučivanja o svakoj građevinskoj dozvoli za postrojenja u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu procenjuje rizik od eksplozija i požara zbog zemnih gasova i da se obavežu investitori na uvođenje i poštovanje odgovarajućih preventivnih mera.

Zahtevamo da nadležno tužilaštvo bez odlaganja obavesti javnost o toku i rezultatima istrage protiv lica koja su osumnjičena za krivična dela u vezi s vodosnabdevanjem u Zrenjaninu.

Građanski preokret će uputiti žalbu Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja zbog toga što JKP “Vodovod i kanalizacija” nije u zakonskom roku odgovorilo na zahtev i dostavilo kopiju najnovijeg sporazuma s “fabrikom vode”.