Kuzović: Drina je perspektivnije vodoizvorište od Save, treba je zaštititi

Dr Duško Kuzović, arhitekta, predlaže da se snabdevanje pijaćom vodom srednjeg i severnog Banata obezbedi vodozahvatom na Drini i cevovodom od Šapca do Kikinde. Sekundarnom mrežom tog cevovoda bi se snabdevala manja naseljena mesta, što bi rešilo problem pristupa zdravstveno ispravnoj vodi svuda, a ne samo u velikim gradskim centrima poput Zrenjanina.

Učestvujući u Inicijativi “Zajedno Do Vode” koju u Zrenjaninu sprovodi Građanski preokret, Kuzović je rekao da tehničko rešenje cevovoda dugog oko 160 kilometara ne vidi kao problem jer nešto slično već postoji u Srbiji od Svračkova preko Arilja, Požege i Čačka do Gornjeg Milanovca i snabdeva pijaćom vodom oko 350 hiljada stanovnika.

Vodozahvat na Drini je još uvek netaknuta priroda i potrebno je vrlo malo hemijskog tretmana da bi voda odatle bila ispravna za piće.

Pozivajući se na rezultate većeg broja analiza, on tvrdi da je Drina perspektivniji izvor pijaće vode od Save i Dunava pa smatra da je moralna, profesionalna i građanska dužnost da se ona očuva. To podrazumeva da se obustave sve aktivnosti koje je ugrožavaju, među kojima je i dolazak Rio Tinta kao eksploatatora litijuma u predelu Loznice.

Na pitanje zašto struka do sada nije izašla s ovakvim predlogom, Kuzović kaže da nema objašnjenje, osim da struka u Srbiji uglavnom radi po komandi političkih struktura.

Živimo u vreme samoodbrane od palikuće koji skakuće i pravi požare po Srbiji, dok su nam državni službenici zaplašeni i kao moralno sterilisani sprovode sve što im politika nalaže. Više ne sme da se ćuti jer je dogorelo do nokata – zaključio je Kuzović.