Osporimo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Linglonga!

Gradska uprava Zrenjanina je zakazala javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong za petak 4. septembar 2020, a do 3. septembra se mogu pismeno dostavljati mišljenja i pitanja u vezi sa podnetom studijom.

Svaki građanin ima pravo da učestvuje u javnoj raspravi, da iznese mišljenje ili postavi pitanje, a organ vlasti i investitor su obavezni da mu odgovore.

Iskoristite svoje pravo. Važno je!

Kineska kompanija Linglong ima lošu istoriju u sprečavanju akcidenata. 2015. godine je njihova fabrika guma na Tajlandu imala razarajući požar. U trenutku požara postrojenje je bilo staro samo godinu dana i u njegovom magacinu je izgorelo oko 800 hiljada automobilskih guma. Požar je neuspešno gasilo 50 vatrogasnih vozila.
Pre manje od mesec dana, u glavnom gradu Libana, Bejrutu, dogodila se stravična eksplozija lučkog skladišta u kojem se nalazilo 2.700 tona zapaljive hemikalije, pri čemu je život izgubilo više od 150, a povređeno preko 5.000 ljudi.

Ne želimo da pod političkim pritiskom vladajuće partije, Grad Zrenjanin omogući prljave tehnologije, koje više nisu poželjne u razvijenim zemljama sveta niti bilo gde u Evropi,  koje mogu biti pogubne po građane i životnu sredinu. Poslednji je trenutak da dignemo svoj glas i ne dozvolimo da se ogromna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu provuče ”ispod radara”, jer obim proizvodnje od 14 miliona pneumatika godišnje koju kompanija Linglong planira nije lokalni problem Zrenjanina, nego opasnost za celu Srbiju.

Uvid u podatke i dokumentaciju moguće je izvršiti na adresi: http://www.zrenjanin.rs/sr/e-uprava/zastita-zivotne-sredine/javni-uvid

Mišljenja i pitanja se dostavljaju na adresu: Gradska uprava grada Zrenjanina, Odeljenje za privredu, Odsek za zaštitu i unapređenje životne sredine, Trg slobode 10, 23000 Zrenjanin. Moguće ih je predati na pisarnici (u dva primerka) ili poslati preporučenom pošiljkom (zbog dokaza da je poslata na vreme).

Primer mišljenja / pitanja možete videti i preuzeti OVDE.
Slobodno iskoristite obrazac, a umesto navedenog, upišite svoje mišljenje / pitanje.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u formulisanju mišljenja / pitanja, ili vam je potrebna tehnička pomoć (kompjuter/štampač), Građanski preokret će vam izaći u susret. Nalazimo se u Pupinovoj ulici, broj 20, u Zrenjaninu. Čekamo vas u sredu od 9:30 do 10:30 i od 20:00 do 21h, a u četvrtak od 9:30 do 12h.