Protest protiv nasilja najlogičniji je kod Linglonga

Projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kako je izgradnju kineske fabrike autoguma Linglong proglasila državna vlada, je već godinama ozbiljno, višestruko i raznovrsno nasilje nad prirodom i društvom. Zbog toga je u Srbiji aktuelni protest protiv nasilja najlogičniji u Zrenjaninu, ispred Linglonga.

Građanski preokret poziva sve stanovnike Banata, posebno one u čijim mestima se ne održavaju protesti, da se u subotu 1. jula pridruže Zrenjanincima u 18 časova na magistralnom putu Zrenjanin – Beograd, na kružnom toku kod Linglonga.

Protestuje se zbog nasilja nad poljoprivredom, jer su za prljavu tehnologiju proizvodnje autoguma poklonjene njive najbolje kategorije, a i okolnim sledi veliko zagađenje.

Nasilje nad vodom i vazduhom ispoljava se u neposrednom ispustu neprečišćenih otpadnih voda u Begej i očekivano velikoj emisiji štetnih gasova i praškastih materija bez filtera i kontrole iz postrojenja Linglonga. Ta kompanija nikada nije izradila celovitu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu!

Nasilje nad institucijama ogleda se u tome što Upravni sud i tužilaštvo, očigledno pod pritiskom izvršne vlasti, godinama ne odgovaraju na više podnetih tužbi i krivičnih prijava u vezi s Linglongom, a koje se tiču bespravne gradnje koju je ustanovio i pokrajinski građevinski inspektor.

Linglong je i primer nasilja nad javnim novcem jer su toj kineskoj kompaniji nezakonito dodeljene ogromne državne subvencije.

Ustanovljeno je i nasilje nad radnicima u vidu nehumanog smeštaja i mnogobrojnih povreda na radu, čak i smrtnih slučajeva, usled nepoštovanja bezbednosnih protokola. Zbog neljudskog tretmana građevinskih radnika iz Vijetnama na gradilištu Linglonga, Srbija je stavljena na stub srama širom sveta.

Nasilje nad medijima je bilo evidentno kada su novinari fizički sprečavani da izveštavanju o dešavanjima na gradilištu Linglonga. Ometali su ih neidentifikovani kineski državljani u vojno-maskirnim uniformama.

Može se govoriti i o nasilju nad gradom Zrenjaninom koje vlast sprovodi tako što plaća izgradnju vodovoda Linglongu dok Zrenjaninci čekaju ispravnu vodu decenijama.

Nasilje nad specijalnim rezervatom prirode “Carska bara” i retkim vrstama ptica u njemu odvija se, osim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, i putem snažne proizvodne i transportne buke iz Linglonga.

Nasilje nad pravdom i ustavom garantovanom jednakošću na tržištu ogleda se u dobijanju privilegija koje ne uživa ni jedan drugi investitor u Srbiji, osim Linglonga.

Pročitajte i: