Incident ispred gradilišta Linglonga

Obezbeđenje gradilišta fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina pokušalo je da spreči ekipu holandskih novinara NOS (Nederlandse Omroep Stichting) u nameri da snimi izjavu aktiviste Građanskog preokreta Ivana Živkova ispred gradilišta fabrike.

Pripadnici obezbeđenja su prvo pokušali da ubede novinare da nemaju pravo da snimaju, a nakon što im je objašnjeno da se snima javni prostor i građanin koji na ulici daje izjavu, uskakali su između kamere, novinara i Živkova. U jednom trenutku su fizički odgurnuli snimatelja i kameru pa su novinari zapretili zvanjem policije.

Obezbeđenje gradilišta je vikalo na kineskom i engleskom, unosilo se u lice novinarima, snimatelju i Živkovu, a zatim im fotografisalo vozila i tablice. Sve to se dešavalo na javnom putu, stotinak metara dalje od gradilišta Linglonga.

Građanski preokret najoštrije osuđuje bahato ponašanje obezbeđenja gradilišta kompanije Linglong i smatra ga pretećim za svoje aktiviste i sve građane.

Današnji incident pokazuje da se kompaniji Linglong, pored svih drugih privilegija koje je dobila u Srbiji, toleriše i pokušaj da uređuje pravila ponašanja na našim ulicama. 

Podsećamo državne organe da su dužni da omoguće javni red i mir i poštovanje zakona na čitavoj teritoriji države.