Izveštaj o aktivnostima tokom 2022. godine

Tokom 2022. godine održano je 39 sednica Upravnog odbora, osam sednica Glavnog odbora, jedna sednica Nadzornog odbora, jedna sednica skupštine Udruženja, pet debata, pet tribina, jedna radionica, tri ulične akcije, dodeljena je Nagrada za doprinos građanskom aktivizmu i Priznanje za najaktivnijeg građanina. Tokom 2022. godine vođeno je nekoliko sudskih postupaka protiv članova Građanskog preokreta zbog učešća i navodne organizacije protestnih blokada krajem 2021. godine, jedan je osuđen novčanom kaznom, dvojica su oslobođeni optužbi, a nekoliko postupaka traju i dalje.

U januaru je održana prva sednica upravnog odbora Građanskog preokreta u 2022. Godini. Tada je usvojen izveštaj o radu u 2021. godini, započete su pripreme za održavanje redovne godišnje sednice skupštine Udruženja, a predsednik upravnog odbora Dušan Kokot je podneo ostavku.

Građanski preokret je podržao predlog Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrole da  Draganu Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore kandiduju za međunarodno priznanje “2022 Front Line Defenders Award”.

Povodom prodaje zrenjaninske fabrike vode i izgradnje prečistača otpadnih voda Građanski preokret je pozvao nevladin sektor i istraživačke novinare koji se bave korupcijom i kriminalom da obrate veću pažnju na poslove u vezi prečistača pijaće i prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

U februaru je izdato zajedničko saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma I Građanskog preokreta povodom predloga Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina koji se, po održavanju skupštine, našao pred odbornicima Skupštine grada Zrenjanina.

Održana je Skupština Građanskog preokreta 17. 02. 2022. na kojoj je donesen zaključak da je promena vlasti je neophodna za bolju budućnost društva i države. Skupština je na sednici usvojila izveštaj o radu u 2021. godini, godišnji finansijski izveštaj, plan rada u 2022. godini, a izabrala je i novi sastav Glavnog odbora.

19. februara je održana radionica o korišćenju elektronskih usluga. Radionicu je vodila Gordana Predić, akreditovani predavač Nacionalne akademije za javnu upravu.

Održana je tribina o posledicama ekonomske saradnje Srbije i Kine. Govornici su bili dr Ognjen Radonjić, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

25. februara povodom napada Rusije na Ukrajinu Građanski preokret je pozvao Vladu Srbije da nedvosmisleno osudi vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, da pozove Rusiju na prekid napada i da pokaže solidarnost sa žrtvama.

Građanski preokret je pozvao sve zainteresovane građane i udruženja da uzmu učešća u javnoj raspravi koja se održava 28. februara u Novom Sadu, a povodom projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina.

U martu je održana tribina povodom izgradnje fabrike guma u Zrenjanininu. Govornici su bili politikolozi dr Radivoje Jovović i dr Duško Radosavljević.

Održana je tribina o zagađenju Srbije na kojoj su govornice bile dr Ljiljana Tomović i dr Biljana Stojković. Moderator tribine koju je organizovao Građanski preokret bio je Miroslav Samardžić.

Na inicijativu organizacije “Pravo na vodu” 22. marta je širom Srbije, kroz različite akcije, obeležen Svetski dan voda. Građanski preokret je u centru Zrenjanina podsetio na ovaj važan datum slanjem razglednica “Naša voda mora biti zdrava” na tri adrese: gradskim čelnicima, predsednici vlade Ani Brnabić i tužilaštvu za organizovani kriminal.

Na četiri lokacije u Zrenjaninu, u centru garada i na tri pijace, aktivisti Građanskog preokreta sproveli su 26. marta akciju “10 razloga za podršku promenama”. Članovi Glavnog odbora Građanskog preokreta razgovarali su sa građanima o tome zašto je važno da na predstojećim izborima podrže promene.

Da je Srbija pod kolonizacijom i ekonomskom okupacijom, zaključili su sociolozi dr Jovo Bakić i dr Nemanja Zvijer na tribini o uticaju Kine na političku scenu u Srbiji 29. 03. 2022.

Aprila je održana tribina o kršenju ljudskih prava od strane kineskih kompanija  u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”, moderator tribine je bio politikolog Mirolsav Samardžić, a govornici su bili dr Savo Manojlović , predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i dr Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo.

Građanski preokret je pozvao tužilaštvo i policiju da ispitaju i rasvetle sve slučajeve formiranja i delovanja takozvanih “narodnih patrola” i da sankcionišu lica koja se hvale nasilničkim ponašanjem i uzimanjem zakona u svoje ruke.

Maja meseca pozvana je državna Vlada da objavi da li su i gde u Srbiji angažovane bezbednosne snage NR Kine, po kom osnovu, kakva su im ovlašćenja i da li su nekim aktom zaštićene od krivičnog gonjenja.

Aktivisti Građanskog preokreta posetili su selo Ečka nadomak Zrenjanina i razgovarali sa meštanima o fabrici autoguma Linglong koja se gradi u njihovoj neposrednoj blizini, kao i planovima te kompanije da u selu izgradi kompleks zgrada za stanovanje svojih radnika. Aktivisti su delili svoj bilten “Kineska udica” u kojem su sumirane poruke s tribina održanih u Zrenjaninu na kojima su ekonomisti, sociolozi, biolozi, pravnici i politikolozi govorili o kineskom uticaju u Srbiji.

Na konstitutivnoj sednici u novom sazivu, Upravni odbor Građanskog preokreta je za predsednika izabrao Draganu Popović. Za zamenika predsednika izabran je Ivan Živkov. Dotadašnji predsednik Dušan Kokot je ostao je jedan od zakonskih zastupnika udruženja.

Građanski preokret je organizovao 31. maja 2022. godine, debatu o političkim organizacijama i medijima, a zatim i o javnim preduzećima i ustanovama u Zrenjaninu. Debata je bila deo inicijative “Aktivni građani” koju je Građanski preokret sprovodio u nameri da podstakne javne rasprave o važnim temama koje nisu uopšte ili nisu na adekvatan način tretirane u institucijama i režimskim medijima.

Juna su osnovni javni tužilac u Zrenjaninu Mladen Vujić i viši javni tužilac u Zrenjaninu Borislav Miglinski pozvani da prestanu da se nadmeću sa Zagorkom Dolovac u ćutanju i neradu, i da konačno reaguju na sve više javno iznetih svedočenja o izvršenju krivičnih dela na gradilištu fabrike autoguma Linglong.

Javno je postavljeno pitanje da li je i koliko Linglong platio priključak na gasnu mrežu ili su trošak opet snosili građani plaćanjem iz budžeta, poput izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže za tu kompaniju.

Izražena je sumnja da Rešenje o saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu namernom birokratskom spletkom nije dostavljeno Građanskom preokretu, jer je s velikim brojem argumenata, blagovremeno i javno osporavao izgradnju prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

Posle duge i teške bolesti, u 57. godini života preminula je Danka Ječmenica, članica Glavnog odbora Građanskog preokreta u kojem je bila aktivna od 2019. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine je bila član Upravnog odbora organizacije.

29. juna je održana javna debata o strategiji razvoja Zrenjanina u sali bioskopa CineStar u tržnom centru Big.

Jula je zahtevano da Zaštitnik građana i nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrenu postupke i utvrde koja lica su u Novom Sadu primenjivala silu protiv građana koji su protestovali zbog usvajanja generalnog urbanističkog plana grada.

Miroslavi Pudar je dodeljena Nagrada za doprinos građanskom aktivizmu. U obrazloženju odluke o dodeli nagrade koja joj je uručena na svečanosti u Zrenjaninu, ističe se da je Miroslava Pudar značajno afirmisala vrednosti građanskog društva vredno radeći na blagovremenom, potpunom i istinitom informisanju javnosti. Dodeljeno je i priznanje „najaktivniji građanin“ Dejanu Janjiću, studentu iz Zrenjanina. U obrazloženju ovog priznanja ističe se da je Dejan Janjić učestvovao u velikom broju radionica, tribina, debata i drugih oblika građanskog aktivizma i tako davao dobar primer svima, a pre svega svojoj generaciji.

Avgusta su, povodom najave predsednika republike da će biti otkazana manifestacija “Evroprajd”, pozvane državne institucije da postupaju po zakonu i u javnom interesu, a ne po političkim željama Aleksandra Vučića.

Septembra je Građanski preokret dobio zahvalnicu pokreta Novi optimizam. U ime Građanskog preokreta zahvalnicu je primila Dragana Popović, predsednik Upravnog odbora organizacije.

Oktobra je delegacija kompanije Metito, s kojom su ugovoreni poslovi izgradnje prečistača otpadnih voda i prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu, posetila Građanski preokret. Predstavnici Građanskog preokreta objasnili su gostima da insistiraju na stručnosti i odgovornosti u radu institucija, na nultoj korupciji, i na učešću građana u donošenju odluka koje ih se tiču. Upravo zbog toga, Građanski preokret nema pozitivan stav o načinu na koji je Metito započeo poslovanje u Zrenjaninu i Srbiji.

Građanski preokret je pozvao policiju da odmah pusti na slobodu sve privedene građane kod Šodroša u Novom Sadu i da poštuje njihovo pravo na iskazivanje protesta zbog nelegalne gradnje na toj lokaciji. Građani su izražavali legitiman protest zbog narušavanja prirodnog ambijenta sa kojim se ne slažu.

Povodom vesti da kineska kompanija Linglong privremeno obustavlja izgradnju svoje fabrike autoguma kod Zrenjanina, Građanski preokret je pozvao kompaniju Linglong da u duhu “čeličnog prijateljstva” vrati Republici Srbiji vlasništvo nad poklonjenim zemljištem kod Zrenjanina i da joj ustupi bespravno izgrađene objekte. Pozivamo i novoizabranu Vladu Srbije da ne spasava kineskog investitora novim finansijskim injekcijama iz budžeta.

Novembra je član Glavnog odbora Građanskog preokreta, poznati zrenjaninski glumac, Miljan Vuković zahtevao od Prekršajnog suda u Zrenjaninu da mu novčanu kaznu zbog prekršaja koji ne priznaje zameni zatvorskom kaznom. Vukovića je Prekršajni sud u Zrenjaninu osudio zbog učešća u protestnim blokadama saobraćajnica 2021. godine, a Prekršajni apelacioni sud je odbio njegovu žalbu iako je konstatovao da je policija pokrenula postupak na osnovu fotografije koju je pribavila nezakonito.

Povodom pretnji koje su stigle na adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas, pozvani su novinari tog lista da nastave s profesionalnim, odgovornim i blagovremenim informisanjem javnosti, uprkos rutalnim, ali ipak kukavičkim, anonimnim pretnjama.

Povodom praznika grada i dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, 16. 11. se u Zrenjaninu održala debata pod nazivom “Da li su građani Zrenjanina slobodni?”. Cilj debate je bio da građani, udruženja i političke organizacije razmene mišljenja i stavove o stepenu slobode današnjih žitelja Zrenjanina.

Decembra je Evropski fond za Balkan  želeo da prošle godine i Zrenjanin bude obuhvaćen akcijom „Drvo prijateljstva“, ali do toga nije došlo zbog izostanka saradnje od strane gradske vlasti. Građanski preokret, kao lokalni partner akcije, stupio je u kontakt s JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin kako bi došao do informacije na kojim lokacijama je potrebna sadnja drveća i koje vrste bi trebalo posaditi, međutim nije bilo odgovora od strane ovog preduzeća, a ni od strane gradonačelnika, koji bi doprineli da se ova akcija sprovede i u Zrenjaninu.

U saradnji s pokretom Novi optimizam i Građanskim inicijativama, obeležen je Međunarodni dan ljudskih prava u Zrenjaninu.

Povodom vraćanja predloga zakona o unutrašnjim poslovima u proceduru, pozvana je državna vlada da trajno odustane od loših i po društvo opasnih zakona koji regulišu unutrašnje poslove, a građane, medije, opoziciju, civilni sektor i javnost u celini da snažno izvrše pritisak u tom pravcu.

Povodom usvajanja budžeta za 2023. godinu, organizovana je debata pod nazivom “Da li građani Zrenjanina znaju kako se troši njihov novac”.

Izveštaj sačinio Dejan Janjić, volonter u udruženju pod mentorstvom Dragane Popović, predsednika UO