Održana radionica o korišćenju elektronskih usluga

Edukativna radionica o korišćenju elektronskih usluga od strane građana održana je u Zrenjaninu, u sali mesnih zajednica na Bagljašu.

Radionicu je vodila Gordana Predić, akreditovani predavač Nacionalne akademije za javnu upravu, koja ima višegodišnje iskustvo u oblasti uvođenja i primene elektronskih usluga.

Gordana Predić govori o sertifikatima

Prisutni su mogli da nauče kako da se registruju i prijave na Portal eUprava i eZdravlje, kako da izvrše uvid u podatke državnih institucija, kako da zakažu izdavanje dokumenata: lične karte, pasoša ili vozačke dozvole, kako da dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat, kako da izvrše proveru poreskog duga, proveru adrese i drugih katastarskih podataka.

Bilo je reči i o portalu javnih nabavki, virtuelnom matičaru i drugim online servisima. Prisutni su prenosili svoja iskustva i probleme u korišćenju elektronskih servisa, a zajednička ocena je da postoji napredak u digitalizaciji javne uprave, ali je on daleko manji od onog čime se hvali državna vlada, i da postoji još mnogo prostora za napredak.

Miodrag Bogunović je na kraju radionice podsetio na veb aplikaciju “Aktivni građani” i pozvao na njeno korišćenje.