Miroslavi Pudar nagrada za doprinos građanskom aktivizmu

Novinarka dnevnog lista Danas Miroslava Pudar dobitnica je ovogodišnje Nagrade za afirmaciju vrednosti građanskog društva.

Dušan Kokot, član Glavnog odbora Građanskog preokreta, predaje plaketu Miroslavi Pudar

Nagradu je ustanovilo udruženje Građanski preokret s ciljem da podstiče, razvija i afirmiše aktivizam, a dodeljuje se na godišnjem nivou zaslužnim pojedincima, grupama i organizacijama.

U obrazloženju odluke o dodeli nagrade koja joj je uručena na jučerašnjoj svečanosti u Zrenjaninu, ističe se da je Miroslava Pudar značajno afirmisala vrednosti građanskog društva vredno radeći na blagovremenom, potpunom i istinitom informisanju javnosti.

„Miroslava Pudar godinama radi u otežanim okolnostima u kojima institucije i organi vlasti novinarima i javnosti uskraćuju neophodne informacije, i u kojima je velik broj medija i novinara prihvatio autocenzuru kao model sopstvenog ponašanja. Kao što se na muci poznaju junaci, tako se i Miroslava Pudar pokazala kao novinar koji u takvim, teškim okolnostima, radi po najvišim etičkim i strukovnim standardima. Rad Miroslave Pudar je posebno značajan za Zrenjanin, jer su njeni tekstovi prethodnih godina često bili i ostajali jedino medijsko svedočanstvo o značajnim dešavanjima u tom gradu“ – piše u obrazloženju žirija za dodelu nagrade.

Zahvaljujući na nagradi, Miroslava Pudar je istakla da građanska udruženja u Srbiji rade u teškim okolnostima, da su često poslednja brana pred snažnim naletima jednoumlja i da su zbog toga aktivisti i profesionalni novinari prirodni saveznici.

Građanski preokret je dodelio i priznanje „najaktivniji građanin“ Dejanu Janjiću, studentu iz Zrenjanina.

Dragana Popović, predsednik Upravnog odbora Građanskog preokreta, uručuje plaketu Dejanu Janjiću

U obrazloženju ovog priznanja ističe se da je Dejan Janjić učestvovao u velikom broju radionica, tribina, debata i drugih oblika građanskog aktivizma i tako davao dobar primer svima, a pre svega svojoj generaciji. On se posebno istakao u protestima protiv usvajanja štetnih zakonskih predloga o eksproprijaciji i referendumu, zbog čega je postao meta policijskih i sudskih pritisaka koji još uvek traju.

Dodelu nagrada ulepšao je muzički program u izvođenju Dragane Popović i Ljubomira Popovića