U Ečki raste zabrinutost zbog Linglonga

Aktivisti Građanskog preokreta posetili su juče selo Ečka nadomak Zrenjanina i razgovarali s meštanima o fabrici autoguma Linglong koja se gradi u njihovoj neposrednoj blizini, kao i planovima te kompanije da u selu izgradi kompleks zgrada za stanovanje svojih radnika.

Podela biltena i razgovor s građanima

Aktivisti su delili svoj bilten “Kineska udica” u kojem su sumirane poruke s tribina održanih u Zrenjaninu tokom prethodna dva meseca na kojima su ekonomisti, sociolozi, biolozi, pravnici i politikolozi govorili o kineskom uticaju u Srbiji.

Kako je rekao Ljubomir Popović, član glavnog odbora Građanskog preokreta, želja aktivista je da potpuna i istinita informacija o  uticaju i posledicama dolaska Linglonga stigne do što većeg broja ljudi, a to znači i do onih koji ne koriste internet, a fizički nisu bili u mogućnosti da prisustvuju tribinama.

Stanovnici Ečke uglavnom nisu bili raspoloženi da javno iskazuju svoje stavove o izgradnji gigantske fabrike autoguma i planu da u njihovom selu stanuju radnici Linglonga. U neformalnim razgovorima su pokazali zabrinutost za svoje zdravlje, ali i međunacionalne odnose koji će biti poremećeni naseljavanjem više stotina radnika iz Azije.

Bilten u elektronskom formatu možete preuzeti OVDE.