Prodaja zrenjaninske fabrike vode je nastavak pljačke građana Srbije

Propalu fabriku pijaće vode u Zrenjaninu, posle dva neuspela pokušaja prodaje licitacijom, u pola cene je kupilo preduzeće “Pannonian Water”, registrovano u Srbiji pre dva i po meseca. U pitanju je nastavak kriminalnih poslova aktuelne vlasti, u cilju pljačke građana Srbije i Zrenjanina.

Čim se zagrebe ispod površine jučerašnje vesti o kupovini fabrike pijaće vode, vidi se da je kupac pravno lice čija su adresa i zakonski zastupnici istovetni s preduzećem “Begej Water”, osnovanim pre devet meseci, a koje je javnosti predstavljeno kao ćerka firma arapske kompanije Metito, kada joj je poverena izgradnja prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

Potpuno ista lica, kojima je bez tendera i javne rasprave, političkom odlukom aktuelne vlasti dat posao izgradnje prečistača otpadnih voda, kupila su sada propali prečistač pijaće vode, neposrednom pogodbom, za polovinu procenjene vrednosti.

Podaci firme kojoj je Zrenjanin poverio izgradnju prečistača otpadnih voda
Podaci firme koja je kupila prečistač pijaće vode u Zrenjaninu
Preduzeća su povezana i istom adresom u Beogradu

Podsećamo, posao izgradnje prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu ugovoren je s arapskom firmom Metito ( “Begej Water” ), čime je nastavljena praksa koruptivnih i netransparentnih poslova u vezi s tretmanima vode u Zrenjaninu, na šta je Građanski preokret upozoravao.

Taj posao od početka prate skandali poput izjava zvaničnika grada i investitora o postojanju studije o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja i ishodovanju građevinskih dozvola, koje su se pokazale kao netačne.

U juče prodatu fabriku pijaće vode država Srbija i Grad Zrenjanin uložili su značajna budžetska sredstva, a ne pominju se kao poverioci koji će se namiriti prodajom tog postrojenja. Zbog poslova u vezi s fabrikom pijaće vode, kojima je naneta ogromna šteta gradu i državi, a koji su pojedincima doneli protivpravnu imovinsku korist, Građanski preokret je podneo krivične prijave protiv sedam lica, među kojima su i bivši gradonačelnik Čedomir Janjić i bivši ministar privrede Goran Knežević. Prijave nisu odbačene, ali se po njima još uvek ne postupa.

Krajnje je vreme da pravosuđe stane na put kriminalnim poslovima aktuelne vlasti kojima se izvlače sredstva iz budžeta u interesu sumnjivih investitora s kojima se sklapaju koruptivni i netransparentni poslovi, a grade preskupa i nefunkcionalna postrojenja.

Građanski preokret poziva nevladin sektor i istraživačke novinare koji se bave korupcijom i kriminalom da obrate veću pažnju na poslove u vezi prečistača pijaće i prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu. Građanski preokret će takođe vršiti kontinuirani monitoring tih poslova.