Novi koruptivni poslovi i eksperimenti s vodom u Zrenjaninu

Gradska vlast u Zrenjaninu nije izvukla pouke iz fijaska s izgradnjom postrojenja za prečišćavanje pijaće vode pa sada na pogrešan način srlja i u posao izgradnje prečištača otpadnih voda.

Krajem prošle godine, na hitno zakazanoj sednici lokalne skupštine, usvojena je odluka i potom potpisan sporazum grada sa kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji centralnog postrojenja za tretman otpadnih voda. Preduzeće Metito je nepoznato i bez referenci na tržištu Srbije i Evrope, a odabrano je direktnom pogodbom zbog međudržavnog sporazuma Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacije “Metito utilities ltd” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovim ugovorom, Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama. Na taj način, Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje.

Ni u ovom slučaju, kao ni 2015. godine, nije bilo prethodne stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave, kao ni međunarodnog tendera, već je javnost samo informisana o potpisivanju ugovora s investitorom. Zbog toga je sasvim opravdana zabrinutost da će se i ovaj posao, poput onog s prečistačem pijaće vode, pretvoriti u veliku ujdurmu i kriminal, bez rezultata u javnom interesu.

Na internet sajtu Grada Zrenjanina nedavno su objavljene informacije o ugovorenom projektu prečistača otpadnih voda:
http://zrenjanin.rs/uploads/files/2021%20godina/Metito/41103242_Zrenjanin%20WWTP%20BID_Rev2_SRB_LAT.docx
(Save link as…)

Posebno zabrinjava činjenica da se u ulozi kontakt osobe nalazi Gojkan Stojinović, član Narodne stranke i jedan od viđenijih opozicionih aktivista za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu.

Gojkan Stojinović kao predstavnik investitora s kojim je grad sklopio netransparentan, štetan i koruptivan posao

Građanski preokret poziva stručnjake, kao i sve one koji se osećaju i predstavljaju kao opozicioni aktivisti, da ne budu fah-idioti i da ne učestvuju u koruptivnim, netransparentnim poslovima i eksperimentima nad društvom i građanima koje sprovodi aktuelna vlast.
Ono što se grbo rodi, vreme neće ispraviti, uz sve njihove napore. To su u Zrenjaninu pokazali vodotoranj, begejska petlja, fabrika vode i mnogi drugi neuspešni projekti.

Zrenjaninu je potreban prečistač otpadnih voda do kojeg će se doći na ispravan način: nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom.

“Dilovi” zrenjaninske vlasti umesto transparentnog rada: Gojkan Stojinović i Saša Santovac, srdačno