Pojačana aktivnost vladinih nevladinih organizacija

Vlast Srpske napredne stranke je tokom devet godina upravljanja državom pokorila institucije, razbila opozicione partije, stavila pod kontrolu većinu medija i guši one koji pokušavaju da budu profesionalni i objektivni, a očigledno se posvetila i urušavanju nevladinog sektora i građanskih pokreta.

Ovakve pojave su poznate u svetu, a sprovode se kroz vladine nevladine organizacije (VNVO), na engleskom  GONGO (Government-organized non-governmental organization). To su organizacije koje prikriveno osniva i sponzoriše vlast s ciljem da zastupaju njene interese, a oponašaju spontane grupe građana i nevladine organizacije kako bi obesmislile građanski aktivizam. Mnogi sledbenici takvih organizacija i učesnici njihovih akcija nisu svesni u čijem interesu rade jer se oni vešto skrivaju iza uopštenih parola i zamagljene kritike pojedinih problema u društvu.

Ova pojava je tokom poslednjih godinu dana sve vidljivija i u Zrenjaninu, a oličena je u neformalnom udruženju “Zrenjaninska akcija”. Ovo udruženje nije registrovano, nema statut i organe upravljanja niti zakonske zastupnike, ne zna se kako donosi odluke niti kako se finansira. Pa ipak, o radu te “organizacije” promotivno izveštavaju vladini i lokalni mediji, koji inače potpuno ignorišu rad nevladinog sektora i političke opozicije.

“Zrenjaninska akcija” je do sada imala tri inicijative. Predložila je gradonačelniku da preusmeri budžetska sredstva namenjana proslavi Nove godine na lečenje dece. Gradonačelnik je prihvatio nabačenu loptu i poentirao svojom (navodnom) brigom za mališane. “Zrenjaninska akcija” je zatim molila gradsku vlast da odredi lokaciju za “Đoletov park”. I ovaj centaršut je rado prihvaćen od strane naprednjačke vlasti koja se na taj način predstavlja kao ljubitelj drveća i poštovalac pokojnog kantautora.

Treća inicijativa, a to su pre dva dana započete protestne vožnje automobilima po Zrenjaninu, sinhronizovana je s raskidom ugovora između grada i “fabrike vode”. Na protestu je istaknut zahtev da se građanima obezbedi pijaća voda u medicinskom minimumu od dva litra dnevno, što ne rešava problem vodosnabdevanja Zrenjanina, ali stvara šansu aktuelnoj vlasti da izađe iz mat pozicije u kojoj se trenutno nalazi i da prihvatanjem tog zahteva predstavi sebe kao odgovornu instancu koja uvažava potrebe građana. Realizacija takve zamisli bi joj otvorila i nove mogućnosti za zloupotrebe budžetskog novca i koruptivne poslove s trgovinskim lancima i distributerima vode.

Vožnja automobilima i kontraproduktivan zahtev su očigledan pokušaj da se iskontroliše opravdano nezadovoljstvo stanovnika Zrenjanina i da se spreče ozbiljniji protesti s radikalnijim zahtevima.

Među organizatorima vožnje automobilima su viđeni oni koji su pre dve godine bili u društvu predsednice vlade Ane Brnabić kada je posetila “fabriku vode” u okviru tadašnjeg rijalitija “briga za građane i vodu u Zrenjaninu”, kao i oni koji učestvuju u koruptivnom poslu između Grada Zrenjanina i arapske firme Metito na izgradnji prečistača otpadnih voda.

“Zrenjaninska akcija” je proizašla iz neformalnog udruženja “Stop kafileriji” koje je i prošle godine srdačno sarađivalo s gradskom vlašću, a o njenim aktivnostima su pozitivno izveštavali svi provladini mediji, uključujući i Informer.

Građanski preokret poziva građane da ne nasedaju na kukavičja jaja u obliku udruženja koje prikriveno usmerava aktuelna vlast.

Građanski preokret neće sarađivati s pojedincima i organizacijama kojima je cilj da budu partner vlasti dok ona glumi da uvažava zahteve građana, a istovremeno stvara i produbljuje desetine drugih problema. Takva vlast treba da bude smenjena, a odgovorni za krivična dela moraju da budu osuđeni i kažnjeni.

Građanski preokret neće podržavati populističke zahteve koji suštinski stvaraju veću štetu nego korist.

Građanski preokret je do sada podneo sedam krivičnih prijava protiv visokih funkcionera vlasti zbog zloupotreba u vezi s vodosnabdevanjem Zrenjanina i ustavnu žalbu protiv države, pokrajine, grada i gradskog vodovoda, dok izvršnu i lokalnu vlast formiranu nakon izbora 2020. godine smatra nelegitimnom. Od 2014. godine do danas, organizovao je više protesta, peticija, tribina i stručnih panela u vezi s vodosnabdevanjem. I u narednom periodu baviće se tim pitanjem na ozbiljan i odgovoran način.