Ako nešto ne možeš da sprečiš, probaj da mu se staviš na čelo

Gradska uprava Zrenjanina odlučila je da raskine ugovor sa “investitorom” koji je izgradio ” fabriku vode.” Ceo posao, koji je započet 2015, bio je nezakonit, a sa tehnološke strane izveden je šarlatanski. 
Jedini krivac za sve što se dešavalo u vezi sa izgradnjom postorjenja za prečišćavanje vode je SNS, ali građani su više puta birali takvu vlast. Sada snose posledice.

U  Zrenajninu  je u subotu 31. jula  uveče održana “protestna vožnja” zbog problema sa pijaćom vodom. Organizatori traže od vlasti dva litra vode dnevno za svakog stanovnika, dok problem sa vodosnabdevanjem ne bude rešen. Ne traže odgovornost zbog brojnih skandala oko izgradnje tzv “fabrike vode”. Prema portalu “Danas”, Bekim Rukeci, aktivista nevladine organizacije “Zrak”, koja je pozvala na protest, izjavio je da okupljene građane ne zanimaju prepucavanja vlasti i vlasnika postrojenja:  “Mi u to političko blato ne ulazimo”.

Ako gradska vlast u Zrenjninu bude prihvatila ovakve zahteve, verovatno će neka firma bliska SNS-u vršiti nabavku, a aktivisti ove stranke će  raznositi vodu po domaćinstvima.
Skromni zahtevi sa sinoćnog protesta pobuđuju sumnju u motive organizatora.  Da li je stvarna namera da se spreče radikalniji protesti? U politici važi načelo: ako nešto ne možeš da sprečiš, probaj da mu se staviš na čelo. Takođe, pristup ispravnoj vodi za piće je prvorazredno političko pitanje. U Zrenjaninu taj problem može biti rešen samo ukoliko samorganizovani građani izvrše dovoljno jak pritisak na vlast. Do sada su bili pasivni.

Vše od sedamsto hiljada stanovnika Vojvodine snabdeva se vodom u kojoj je koncentracija arsena  znatno veća od dozvoljene. To bi morao da bude državni problem i da ga rešava Vlada.
Skupština  Grada Zrenjanina na sednici održanoj 10. maja dodelila je JKP “Vodovod i kanalizacija” 448,2 miliona  dinara  za “izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok”.  U toj zoni gradi se gigantska fabrika automobilskih guma kineske firme “Linglong”. Organizatori sinoćnog protesta nisu postavili pitanje zašto gradska vlast iz budžeta finansira obezbeđivanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture jednoj stranoj privatnoj kompaniji, a zanemaruje potrebe svog stanovništva. Odgovor je jasan, SNS-u je profit stranih kompaniji važniji od zaštite zdravlja našeg naroda. 

Poslednjih meseci u Srbiji počinje da jača ekološki pokret. Razlog je što Vučićev režim omougućava stranim korporacijma da u Srbiji realizuju ekološki visokorizične projekte.  Kako bi sprečila  i kompromitovala proteste, naprednjačka vlast je i ranije organizovla lažne, kvazinevladine organizacije koje imaju zadatak da razvodne rastuće nezadovoljstvo kako ne bi bili narušeni interesi stranog kapitala i njihovog političkog zastupnika u Srbiji, SNS-a.

U Zrenjaninu raste nezadovojstvo zbog nedostatka pijaće vode. Vlast, naravno, neće sedeti skrštenih ruku i preduzeće sve moguće mere kako bi sprečila da nezadovoljstvo eskalira. Osim toga, postoji i interes ovdašnjih poslovnih krugova da preuzmu posao oko snabdevanja grada pijaćom vodom. Zakon o komunalnim delatnostima je 2018. dopunjen, tako da danas, za razliku od situacije 2015. privatne kompanije mogu da obavljaju pojedine poslove iz delatnosti vodosnabdevanja.
Sve u svemu, građani moraju biti oprezni. Moguće je da se u Zrenjninu sprema nova prevara u vezi s vodom.

Miroslav Samardžić, politikolog