Saradnja Građanskog preokreta i Pokreta ujedinjenih fantoma

Građanski preokret i Pokret ujedinjenih fantoma potpisali su sinoć u Zrenjaninu sporazum o saradnji.

Sporazumom se predviđaju zajedničke ili koordinisane akcije i odnos prema organima vlasti, drugim organizacijama i međunarodnim instancama, kao i razmena informacija, međusobna stručna pomoć i podrška.

U sporazumu koji se poziva na Proglas o postizbornoj Srbiji Skupštine Građanskog preokreta nabrojana su pitanja od zajedničkog interesa kao što su odbrana prava na dostojanstven život, borba protiv diskriminacije, borba za poštovanje zakona, borba za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, borba protiv korupcije,  uspostavljanje transparentnosti u radu državnih organa, uspostavljanje medijskih sloboda i zaštita životne sredine.

Sporazum su potpisali Milan Pernat, kopredsednik Pokreta ujedinjenih fantoma i Dušan Kokot, predsednik Upravnog odbora Građanskog preokreta, a potpisivanju su prisustvovali i drugi kopredsednik PUF-a Miljan Čičić i Dragana Popović, zamenik predsednika Upravnog odbora Građanskog preokreta.

Simbolično, ispod parole “da smradovi odu”: Kokot i Pernat potpisuju sporazum

Miljan Čičić je prilikom potpisivanja sporazuma istakao da je važno što se formalizuje saradnja dva pokreta koja su nastala u Zrenjaninu, ali nisu lokalnog karaktera nego deluju na nacionalnom nivou i obraćaju se različitim ciljnim grupama, na različite načine. Mi delimo iste vrednosti, iako smo, površno gledano, jako različiti. Cenimo Građanski preokret kao organizaciju koja je pokazala visoku svest i odgovornost prethodnih godina i nadamo se uspešnoj saradnji.

Dušan Kokot, zakonski zastupnik Građanskog preokreta je izrazio zadovoljstvo što se širi mreža organizacija s kojima Građanski preokret formalizije saradnju, podsetivši da je prošle godine sličan sporazum sklopljen sa Zrenjaninskim socijalnim forumom i Zrenjaninskom omladinskom razvojnom organizacijom, a na nacionalnom nivou s pokretima Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja i Pravo na pravo iz Niša. U Pokretu ujedinjenih fantoma vidimo ljude koji su iskreno za promenu lošeg društveno-političkog sistema, a koji zbog svog jedinstvenog  muzičko-satiričnog delovanja mogu da dosegnu do vrlo brojne publike, što je jako važno u uslovima raširenog straha među građanima i ugrožene slobode govora i medija.