Izveštaj o aktivnostima tokom 2019. godine

U Januaru je usvojen Izveštaj o radu UO i finansijski izveštaj Udruženja za 2018. godinu, doneta odluka o održavanju redovne skupštine udruženja.

U Februaru je održana Skupština Udruženja, izabran novi sastav Upravnog i Nadzornog odbora, usvojene izmene Statuta. Udruženje je promenilo naziv iz “Naš grad naša stvar” u “Građanski preokret”. Programski principi i načela nisu menjani.

U Martu je Udruženje uspostavilo kontakt sa većim brojem udruženja i grupa građana u Srbiji pokušavajući da uspostavi mrežu saradnje u vezi s pitanjima od nacionalnog značaja. Teme su bile: kršenje ustava i zakona u kampanji “Budućnost Srbije” koju je sprovodio predsednik republike, a nastupao i govorio kao predsednik partije; najava Zakona o poreklu imovine u kontekstu dugogodišnjeg nesprovođenja Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji; izmena Zakona o komunalnoj policiji.
Udruženje je podržalo građanske proteste, a nije učestvovalo u njihovoj pripremi i organizaciji. Na poziv organizatora, predsednik udruženja Dušan Kokot govorio je na protestima u Kuli i Požarevcu. Tokom marta Udruženje je pozvalo na odgovornost i smirivanje strasti nakon što je tokom građanskih protesta došlo do nemira i intervencije policije u Beogradu. Upućen je zahtev da se puste na slobodu sva lica koja su privedena.

U Aprilu počinje značajno angažovanje po pitanju investicije Linglong u Srbiji, odnosno Zrenjaninu. Udruženje je povodom postavljanja kamena temeljca obavestilo javnost da ne postoji korist od dolaska te kompanije, da je za sada vidljiva samo ekonomska šteta po Srbiju besplatnim ustupanjem zemljišta investitoru, a da preti veliki ekološki problem. Do kraja meseca Udruženje je izdejstvovalo informaciju od grada, pokrajine i države da ne postoji Studija uticaja na životnu sredinu buduće fabrike automobilskih guma Linglong iako je započeta njegova izgradnja.
Građanski preokret je 13. aprila potpisao dokument “Platforma građanskog fronta” i formalizovao saradnju s još 12 udruženja i lokalnih pokreta.

U Maju je intenzivirana aktivnost u vezi s problemom pijaće vode u Zrenjaninu. Udruženje se obratilo Ambasadi Italije u Beogradu pitanjem da li iza investicije u pogon za prečišćavanje pijaće vode i dalje stoji italijanska kompanija “Zillio”. Od grada je izdejstvovana informacija da se iz budžeta, a ne sredstvima privatnog investitora finansira nabavka i popravka opreme u tom postrojenju.

U junu je uspešno sprovedena ulična akcija “Zemlja se ne poklanja, zdravlje se ne prodaje” kojom je ukazano na ekonomsku štetu i ekološku opasnost zbog neodgovornog postupanja vlasti, a u vezi s izgradnjom fabike automobilskih guma Linglong.
Udruženje je osudama reagovalo na pretnje i napade na građanske aktiviste širom Srbije, konkretno na Jova Bakića i Dušana Ostojića. Ukazano je i na nezakonitost u postupku izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Udruženje je izdejstvovalo informaciju od države kojom se potvrđuje da se konzorcijum koji pet godina neuspešno gradi postrojenje za prečišćavanje vode za piće dotira i sredstvima iz državnog budžeta.
Udruženje je snimilo i objavilo video spot kojim se ukazuje na opasnost od zagađenja prirode u Zrenjaninu.

U julu je Udruženje osudilo govor mržnje poslanika Vojislava Šešelja u parlamentu Srbije. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović pozvan je da se izvini Birou za društvena istraživanja zbog uvreda i kleveta koje je izneo na račun tog udruženja i njegovih istraživača.
Udruženje je učestvovalo u uličnoj akciji i Istinomer forumu pod nazivom „Koliko košta naša žeđ?“

U Avgustu je Udruženje pružilo podršku meštanima sela Lukićevo koji imaju zdravstvenih problema zbog pogona lokalne destilerije. Građanski preokret je istupio iz neformalne asocijacije Građanski front koja se pokazala kao nefunkcionalna i u kojoj je rad bio netransparentan i puna tri meseca bez ikakvih rezultata.

U Septembru je Udruženje podnelo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zrenjanina i još pet povezanih lica zbog zloupotreba u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode za piće. Nastavljene su i intenzivirane aktivnosti na otkrivanju, obelodanjivanju informacija u vezi s rešavanjem problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu.

U Oktobru je Udruženje osudilo povećani obim govora mržnje u medijima i javnosti i pozvalo tužilaštvo da reaguje povodom uveda izrečenih na nacionalnog televizijskoj frekvenciji, upućenih profesoru Danijelu Sinaniju. Predsednik udruženja Dušan Kokot učestvovao je na tribini “Javnost mora da zna” održanoj u Kikindi. Članovi Upravnog odbora Udruženja Predrag Jeremić i Ivan Živkov podneli su Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog povrede garantovanih prava građana time što 15 godina u Zrenjaninu nema ispravne vode za piće.

U Novembru je Udruženje uputilo otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Ani Brnabić, povodom još jednog odlaganja početka rada prečistača vode za piće u Zrenjaninu. Pokrenuta je i peticija za smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog javne podrške koju je uputio dokazanom plagijatoru doktorske disertacije Siniši Malom.

U Decembru je Udruženje ukazalo na nezakonito postupanje gradske toplane u Zrenjaninu. Osuđen je obračun rukovodstva JP Pošta Srbije sa štrajkačima.

Tokom 2019. godine održano je 40 sastanaka Upravnog odbora, 4 sastanka Nadzornog odbora i 10 panel diskusija u kojima je učestovalo članstvo Udruženja.

Izveštaj sačinio: Ivan Živkov, član UO