Dopuna krivične prijave protiv Janjića, Bodiroge i Obradovića

Postrojenje za preradu pijaće vode koje je u Zrenjaninu izgradio konzorcijum preduzeća “Gruppo Zilio S.P.A.”, “Gruppo Zilio” d.o.o. i “Synertech” d.o.o, ispušta otpadne vode u gradsku kanalizaciju, količina tog otpada se “ne meri na akreditovan način”, a tim preduzećima se ne naplaćuje naknada za otpadne vode.

Sve ovo piše u odgovoru na zahtev za pristup informaciji od javnog značaja koji je Građanski preokret uputio Javno-komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” u Zrenjaninu.

Podsećamo da su svi građani i sva privredna duštva u Zrenjaninu, čiji objekti su priključeni na gradsku kanalizaciju, obveznici plaćanja naknade za otpadne vode, koja po odluci Gradskog veća Zrenjanina za privredu iznosi 67,59 dinara po kubnom metru otpadne vode.

Izostankom naplate naknade za otpadne vode, JKP “Vodovod i kanalizacija” omogućuje preduzećima “Gruppo Zilio S.P.A.”, “Gruppo Zilio” d.o.o. i “Synertech” d.o.o. sticanje protivpravne imovinske koristi, a nanosi štetu sebi, posredno Gradu Zrenjaninu i svim njegovim stanovnicima. Šteta se nanosi i budžetu Republike Srbije jer se izostankom naplate naknade za otpadnu vodu ne naplaćuje ni porez na dodatu vrednost (PDV).

Zrenjanin nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sve što postrojenje za preradu pijaće vode ispusti u kanalizaciju, a to znači i arsen i hemikalije koje koristi u tehnološkom procesu prečišćavanja pijaće vode – završava u reci Begej. Na taj način ugrožava se životna sredina na nesaglediv način.

Građanski preokret će zbog ovakvog postupanja dopuniti svoju krivičnu prijavu protiv čelnika Grada Zrenjanina, JKP “Vodovod i kanalizacija” i preduzeća koja su vlasnici “fabrike vode”, odnosno protiv gradonačelnika Čedomira Janjića, direktora vodovoda Predraga Bodiroge i zakonskog zastupnika konzorcijuma Nenada Obradovića.

Povezana vest: