Dušan Kokot vs Gradska toplana

Zakon o energetici obavezuje toplanu da ima potpisan ugovor sa svakim pojedinačnim, krajnjim korisnikom toplotne energje. Toplana kaže da „nema mehanizam da natera potrošača da potpiše ugovor“. To je citat zvanične izjave toplane u sudskom postupku. 

Kada već može bez ugovora, može i bez tehničke ispravnosti koja se ogleda u izostanku tehničkog prijema vrelovoda zgrade. Sumnjajući da  zgrada u kojoj živim nema tehnički prijem, a zbog vidljivih nedostaka koji se ogledaju u malom broju grejnih tela i malom profillu cevi, shodno Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, obratio sam se JKP “Gradska toplana”  Zrenjanin  sa zahtevom da mi dostave kopiju tehničkog prijema zgrade. Da bi svi razumeli, posle izgradnje zgrade koja je projektom planirana za priključenje na gradsku vrelovodnu mrežu toplane, nadležne komisije moraju izvršiti tehnički prijem,  pa tek onda (ako je sve ispravno) dati saglasnost za početak isporuke toplotne energije.

Toplana je odgovorila sledeće:

Dakle, dostavili su mi Rešenje o formiranju komisije iz 1985. godine i uputili na drugu adresu. Pošto to nije bila tražena informacija, pokušao sam još jednom da preciziram zahtev:

U sledećem odgovoru toplana potvrđuje da pored pomenutog rešenja o formiranju komisije, ne poseduje bilo kakav drugi dokument o tehničkoj ispravnosti zgrade i toplovodne instalacije.

Kako je tada postalo jasno da rešenje o tehničkom prijemu ne postoji, preko upravnika zgrade obratio sam se rukovodstvu JKP “Gradska toplana” zahtevom za hitan prijem, kako bismo razjasnili sve nedoumice i pronašli rešenja za postojeći problem:

Iz odgovora je jasno da gradsko javno preduzeće ne želi sastanak s građanima:

Dakle, toplani je poznato da je vrelovod u zgradi od same njene izgradnje neispravan, ali su je, bez obzira na to, priključili na gradsku mrežu. Na taj način, stanovnici ove zgrade su možda izloženi fizičkom, bezbednosnom riziku. Istovremeno, računi stižu bez greške, za uslugu koja se možda tehnički ne može ni realizovati. Ko zna koliko je takvih zgrada? Možda je i Vaša.