Kokot i Živkov oslobođeni odgovornosti za organizaciju blokade puta

Članovi glavnog odbora Građanskog preokreta Dušan Kokot i Ivan Živkov oslobođeni su odgovornosti za organizaciju blokade magistralnog puta Beograd – Zrenjanin kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong krajem 2021. godine.

Osim njih dvojice, presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu, oslobođeni su i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut i kopredsednik Pokreta ujedinjenih fantoma Milan Pernat.

Protiv njih četvorice je pokrenut postupak po prijavi policije da su prekršili Zakon o javnom okupljanju tako što su organizovali javni skup, a da to prethodno nisu prijavili nadležnom organu.

Sud je nakon saslušanja okrivljenih i svedoka, i nakon uvida u dostavljene dokaze, ocenio da nije dokazano da su okrivljeni počinili prekršaj koji im se stavlja na teret. Presuda je postala pravosnažna jer se policija na nju nije žalila.

Zbog istog javnog okupljanja – blokade puta, protiv Ivana Živkova je vođen i postupak zbog navodnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja. I u tom postupku sud je nedavno doneo pravosnažnu oslobađajuću presudu.