Prekinuti govor mržnje i sankcionisati odgovorne

Pre samo dve nedelje, u Elemiru kod Zrenjanina zapaljen je automobil ispred porodične kuće opozicionog aktiviste, a ovih dana su se na pojedinim autobuskim stajlištima u gradu pojavili grafiti uvredljivog sadržaja prema predstavnicima desne političke opcije.

Građanski preokret poziva na hitni prekid govora mržnje jer on po pravilu završava nasiljem. Političke i sve druge razlike treba da se iskazuju na civilizovan i pristojan način, u institucijama, medijima i na javnim skupovima.

Građanski preokret je tokom prošle godine inicirao, a u saradnji s više stranaka, udruženja i pojedinaca u Zrenjaninu i organizovao debate o važnim temama o kojima se ne raspravlja dovoljno ili na adekvatan način u gradskim institucijama i lokalnim medijima. To će raditi i u narednom periodu.

Pozivamo sve aktere političke i javne scene u Zrenjaninu da na takvim debatama, ako to već nije moguće u institucijama i medijima, iznesu svoje stavove, ali i da pokažu tolerantan duh koji podrazumeva da se sasluša i razume onaj koji misli drugačije.

Zrenjanin je dugo bio grad mirnih ljudi, multikulturalnosti i uvažavanja različitosti. Sačuvajmo to.

Pozivamo tužilaštvo i policiju da svojim adekvatnim delovanjem spreče i sankcionišu širenje mržnje i ugrožavanje bezbednosti kojem su izloženi kritičari aktuelne vlasti.