Novi talas pritisaka na građanske aktiviste u Zrenjaninu

Prekršajni sud u Zrenjaninu pozvao je juče zamenika predsednika Građanskog preokreta Ivana Živkova na saslušanje, jer je policija protiv njega podnela prekršajnu prijavu zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

Prema policijskoj prijavi, Živkov je uz Dušana Kokota, Milana Pernata i Dragana Kleuta organizovao javno okupljanje – blokadu saobraćaja 4. decembra prošle godine na magistralnom putu Zrenjanin – Beograd, kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong, bez prijave nadležnom organu.

Policija je sudu kao dokaz dostavila video snimak blokade i objave na društvenim mrežama.

U pitanju je drugi talas prekršajnih postupaka protiv građanskih aktivista u Zrenjaninu zbog blokade puta kod Linglonga jer je prethodno, krajem prošle godine, tim povodom policija protiv najmanje 15 osoba izdala prekršajne naloge zbog navodnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Više desetina hiljada građana blokiralo je 4. decembra prošle godine magistralne puteve širom Srbije protestujući zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je vlast nakon protesta povukla iz procedure, odnosno izmenila prema zahtevima demonstranata. Protiv velikog broja učesnika prošlogodišnjih blokada policija je podnosila prekršajne prijave, a u više od 60 do sada održanih suđenja donete su oslobađajuće presude od kojih su neke i pravosnažne.

Povodom dva postupka koja je protiv njega pokrenula zrenjaninska policija zbog prošlogodišnjeg protesta, Ivan Živkov je izjavio da očekuje da će prekršajni sud u tom gradu, poput drugih u državi, utvrditi da policija prekršajnim gonjenjem građana ugrožava ustavom garantovano pravo na protest, da je u pitanju pritisak na aktiviste, te da će sve presude biti oslobađajuće.

Povezane vesti: