Blokade puteva su legitimne

Građanski preokret, u skladu sa svojim prošlogodišnjim Proglasom o postizbornoj Srbiji, poziva građane da se pridruže blokadama puteva širom države u subotu 4. decembra.

Građanska neposlušnost u vidu blokade puteva jeste kršenje nekih zakona, ali s ciljem da se privuče pažnja javnosti na velike nepravde i velike propuste u drugim zakonima. To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave.

Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti. Pozivamo policiju da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana kakve smo videli prošlog vikenda u Šapcu i Zrenjaninu.

Članovi Upravnog odbora Građanskog preokreta biće 4. decembra u 14 časova na blokadi magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, kod protivzakonitog gradilišta fabrike autoguma Linglong.

Zrenjaninci imaju dodatan razlog da se okupe baš na tom mestu, jer je izgradnja fabrike guma Linglong izrazit primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara, i nepoštovanja građana i njihovih prava. Po novom zakonu o eksproprijaciji, koji je jedan od razloga blokade, bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, zato što je Vlada Srbije izgradnju te fabrike proglasila projektom od posebnog značaja.

Mahatma Gandi je govorio:
“Građanska neposlušnost je urođeno pravo svakog čoveka. Ako ga se odrekne prestaje biti čovek.”
“Građanska neposlušnost je riznica moći! Zamislite čitav narod koji odbija da se pokori zakonima i spreman je da snosi posledice nepokoravanja! Oni će do zastoja dovesti čitavo zakonodavstvo i vlast…“

Povezane vesti: