Ministar građevinarstva potvrdio nelegalnu gradnju Linglonga

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je danas potvrdio izvršenje krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole na gradilištu fabrike autoguma Linglong kod Zrenjanina, a moguće je i da se sastao sa izvršiocima tog krivičnog dela.

Mediji su preneli izjavu Momirovića da je „bilo određenih iskakanja iz urbanističkih propisa koji su usklađeni sa zakonom, naravno, nije bilo nikakvog rušenja već su radovi zaustavljeni i usklađeno je sve sa zakonom, prevaziđeno je to i rešeno“, kao i da je imao sastanke sa predstavnicima investitora „Linglong International Europe“ i izvođača radova iz preduzeća „China road and bridge corporation i „Tianjin Energy Power Construction“.

“Iskakanja” koja pominje Momirović je gradnja osam objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole. Pokrajinski građevinski inspektor  je 27. aprila 2021. godine doneo Rešenje kojim je Linglongu naređeno da ukloni sve izvedene radove na izgradnji nelegalnih objekata. Po zakonu, žalba na takvo rešenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Građanski preokret je 31. maja 2021. podneo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica investitora Linglong International Europe i odgovornog lica izvođača radova China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, zbog izvršenog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole. Tužilaštvo nije odbacilo tu prijavu, a ministar Momirović se danas, po svemu sudeći, sastao baš sa osumnjičenima za kriminal. Po zakonima Srbije, naknadna legalizacija bespravno izgrađenih objekata ne poništava izvršenje krivičnog dela i krivičnu odgovornost lica koja su ga počinila.

Povezana vest: