Na referendumu glasati protiv izmene Ustava

Građanski preokret poziva birače da izađu na referendum 16. januara i da glasaju protiv izmene Ustava – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Dušan Kokot, predsednik Upravnog odbora udruženja.

Građanski preokret smatra da je nedopustivo da se ustav menja od strane nelegitimne, i faktički jednopartijske skupštine. Takođe, smatramo da je izostala neophodna stručna i javna rasprava o predloženim izmenama, kao i da predlog ne ide u pravcu efikasne zaštite pravosuđa od uticaja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno dnevne politike – objasnio je Kokot.

Dodao je da zbog ukinutog izlaznog cenzusa bojkot referenduma nije efikasan način da se spreči loša promena ustava pa je jedino što građani mogu da urade masovan izlazak i glasanje protiv. Ne zanosimo se mišljenjem da će se glasanjem protiv na ovom referendumu pravosuđe popraviti ili postati bolje, ali smatramo da je to način da se makar provremeno prikoči dalje urušavanje države i njenog pravnog poretka – zaključio je Kokot.

Sumirajući rad udruženja u 2021. godini, Kokot je podsetio da je Građanski preokret aktivno učestvovao u javnom životu Zrenjanina i Srbije, uključujući se u sve bitne društvene procese: bili smo na ulicama, na tribinama, u medijima, izjašnjavali se o strateškim planovima, zakonima, državnim i lokalnim projektima, a sprovodili i više svojih inicijativa.

U okviru Inicijative “Zajedno do vode” smo do detalja rasvetlili sve aspekte problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu, od ekologije i tehnologije, do ekonomije i politike. Pokazali smo, uz pomoć stručnjaka, da je najbolje rešenje tog problema regionalni vodovod kao državni prioritetni projekat, a podneli smo i odgovarajuće prijave pravosuđu protiv odgovornih za korupciju i kriminal u toj oblasti, zbog ujdurme zvane “fabrika vode”. To je maksimum koji može da postigne jedno udruženje, lopta je sada u dvorištu tužilaštva i sudova, da procesuiraju odgovorne, a u rukama birača je da odaberu kompetetnije za donošenje odluka i upravljanje resursima, rekao je Kokot.

Upravo kroz Inicijativu “Zajedno do vode” smo uvideli da je zbog pritiska izvršne vlasti, ali i zbog pandemije, oslabio građanski aktivizam pa smo u drugom delu godine započeli Inicijativu “Aktivni građani” s namerom da ohrabrimo i osnažimo učešće većeg broja ljudi u važnim društvenim procesima. Za sada smo za građanske aktiviste organizovali dve radionice, jednu o zakonskim okvirima značajnim za aktivizam, na kojoj nam je gost bio Rodoljub Šabić, a drugu o korupciji i kriminalnu na kojoj nam je gošća bila Dragana Pećo. Aktivirali smo i poseban veb sajt, svesni da je sve više aktivizma “onlajn”, na kojem se mogu otvarati debate, postavljati ankete, započinjati peticije i upućivati zahtevi institucijama, naveo je Kokot i pozvao sve građane da koriste mogućnosti na sajtu aktivnigradjani.rs, a najavio da će Građanski preokret nastaviti da organizuje radionice i javne debate o važnim temama.

Dušan Kokot na današnjoj konferenciji

Građanski preokret će i u narednoj godini jačati građanski aktivizam i biti deo širih pokušaja da se ojačaju demokratsko društvo i vladavina prava, kao i da se zaštiti životna sredina koja se pokazala kao vrlo ugrožena mnogim projektima aktuelne vlasti.

Kokot je najavio posebnu pažnju monitoringu Linglonga, jer kako je rekao “dolazak te kompanije i izgradnja njene fabrike autoguma su višestruko štetni, kako za prirodu tako i za društvo, a to nije samo lokalni problem, već cele države”. Zbog toga će biti nastavljena kampanja “protiv kapitalnih mahinacija“.

Kokot je svim građanima poželeo srećne praznike i mnogo bolju 2022. godinu.