Građani mogu značajno da pomognu istraživanju kriminala

Na radionici o istraživanju korupcije i kriminala koju je sinoć u Zrenjaninu organizovao Građanski preokret, novinarka KRIK-a Dragana Pećo izjavila je da građani mogu značajno da pomognu istraživačkim novinarima i da postoje načini da to urade potpuno anonimno. Ona je pozvala zaposlene u državnim institucijama i preduzećima da podele svoja saznanja sa javnošću, a sve druge da koriste svoja prava i traže od organa vlasti informacije o dešavanjima u svom okruženju.

Pećo je ocenila da se korupcija i kriminal u Srbiji sada istražuju mnogo teže nego pre trinaest godina kada je počinjala time da se bavi, jer aktuelna vlast vrši snažan pritisak na istraživače, za razliku od prethodne koja je imala taktiku ignorisanja.

Dragana Pećo

Iako je izrazila pesimizam u pogledu brzih i efikasnih sudskih epiloga do sada otkrivenog kriminala, istakla je da joj entuzijazma ne manjka, da ga pronalazi svakodnevno u ljudima koje sreće i sa kojima razgovara, a koji poput nje žele da žive u boljem društvu.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Pećo je rekla da ima dosta započetih istraživanja, da je kriminal “gde god se zagrebe”, ali da je dug put od prve informacije do objavljene priče. Istakla je da za sve što je do sada objavila poseduje konkretne dokaze i da će tako nastaviti da radi i ubuduće.

Dragana Pećo o uključivanju građana u istraživanje kriminala i korupcije

Radionica o korupciji i kriminalu organizovana je u okviru inicijative “Aktivni građani” koju Građanski preokret sprovodi u cilju jačanja demokratskog društva.

Skraćeni snimak radionice možete pogledati ovde: