Režim u panici, aktivira vladine nevladine organizacije da razbijaju blokade

Nakon objave da će 4. decembra u 14 časova biti blokiran magistralni put Beograd – Zrenjanin na kružnom toku kod gradilišta fabrike Linglong, neformalna grupa “Zrenjaninska akcija – Zrak” pozvala je preko svog Fejsbuk profila Zrenjanince da se pola sata ranije okupe na sasvim drugom mestu i da umesto blokade važne saobraćajnice krenu u protestnu vožnju.

Osim što taj poziv zbunjuje građane u vezi s vremenom, mestom i ciljem okupljanja, on nedvosmisleno pokazuje nameru da prethodno najavljena blokada magistralnog puta ne uspe, već da se umesto nje obavi besciljna vožnja po gradskim ulicama.

Takozvani “Zrak” je i ranije organizovao akcije koje su površno izgledale kao kritičke prema vlastima, ali su suštinski relativizovale njenu odgovornost za najveće probleme u Zrenjaninu i služile su da opravdano nezadovoljstvo građana anesteziraju ili bar kontrolišu. Kako režim zapada u paniku, postaje nervozniji i slabiji, tako se i rukavice skidaju, maske padaju, a lažni građanski aktivisti mu sve otvorenije pomažu.

Pozivamo Ekološki ustanak, Kreni-promeni, Eko-stražu, Savski nasip i druge organizacije na koje se Zrenjaninska akcija ovom prilikom pozvala, da prepoznaju režimsku podmetačinu i ograde se od nje i pokušaja razbijanja najavljene blokade u Zrenjaninu.

4. decembra u Zrenjaninu će u 14 časova biti blokiran magistralni put ka Beogradu, na kružnom toku kod Linglonga. Poseban razlog za blokadu baš na ovom mestu je taj što po novom zakonu o eksproprijaciji bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, čiju fabriku je Vlada Srbije proglasila projektom od posebnog značaja za Republiku. Izgradnja fabrike guma Linglong je izraziti primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara i nepoštovanja građana i njihovih prava.

Povezane vesti: