Blokiran magistralni put Beograd-Zrenjanin kod Linglonga

Grupa Zrenjaninaca je danas oko 17 časova blokirala magistralni put Beograd – Zrenjanin na kružnoj raskrsnici kod gradilišta fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong. Blokada je trajala oko pola sata, a prouzrokovala je duge kolone vozila u oba smera.

Blokada Linglonga

Blokadu koja nije bila najavljena i na kojoj nije bilo političkih i organizacionih obeležja, sproveli su aktivisti Građanskog preokreta, Pokreta ujedinjenih fantoma i Stranke slobode i pravde.

Dragana Popović, operska pevačica i zamenica predsednika Građanskog preokreta iznela je razloge za blokadu i zahteve okupljenih. Prema njenim rečima, u pitanju je protest zbog toga što državne institucije ignorišu građane i rade protiv njihovog interesa, a zahtevi su da građevinska inspekcija hitno sprovede svoje naredbe i ukloni bespravnu gradnju u okviru gradilišta Linglonga, da Upravni sud hitno odlučuje o tužbama koje su podnete protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su omogućili nezakonitu gradnju. Traži se i hitno sprovođenje istrage na osnovu krivičnih prijava podnetih protiv odgovornih lica Linglonga. Popović je istakla da bi se svi zahtevi mogli sumirati u jednom: da državi Srbiji projekat od nacionalnog značaja treba da budu njeni građani, a ne kineska gumara.

Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde istakla je da okupljeni ne pristaju da im grad bude poligon za koruptivne poslove  i da postane predgrađe Linglonga kojem se poklanjaju milioni evra iz budžeta, dok Zrenjaninci nemaju ni ispravnu vodu za piće.

“Ne pristajemo ni da se arapski Metito, koji je doveden politički, bez tendera i javne rasprave, bez i jedne poslovne reference u Evropi, baš u našem gradu vežba u izgradnji prečistača otpadnih voda” – dodala je Pernat.

Ona je podsetila državne organe da po Ustavu Srbije političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, i da zato treba da rade u javnom interesu, a ne po diktatu Srpske napredne stranke. Nećemo više dozvoljavati da nas institucije ignorišu i rade protiv nas. Ako nastave s dosadašnjim ponašanjem, naše akcije će biti sve češće i sve masovnije – zaključila je Pernat.

I Dragana Popović i Sonja Pernat su svoja izlaganja završile rečima “ako ne bude pravde u institucijama, biće je na ulicama”, što je pisalo i na nekoliko improvizovanih transparenata okupljenih.