Pokrajina omogućila opstanak nelegalnog kineskog kampa u Zrenjaninu

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo poništio je iz formalnih razloga rešenja građevinske inspekcije u Zrenjaninu o rušenju nelegalnih objekata u kojima borave kineski radnici, graditelji fabrike automobilskih guma Linglong.

Već dve godine se u Zrenjaninu na parcelama firmi Rakić plast i Penfarm nalaze objekti izgrađeni bez građevinske dozvole, u kojima se u nehumanim uslovima nalazi nekoliko stotina radnika iz Kine, koji rade na gradilištu fabrike automobilskih guma Linglong.

Izgled prostorije u kojoj mesecima borave kineski radnici

Reč je o lokacijama koje su bile namenjene za izgradnju objekata domaćih investitora, a iskorišćene su za podizanje kineskog radnog kampa, protivno Zakonu o planiranju i izgradnji, koji ne dozvoljava da se privremeni objekti podižu van parcele glavnog objekta, na parcelama drugih vlasnika.

Gradska vlast Zrenjanina je ranije pokušala da legalizuje ove objekte na šta je upozorio Građanski preokret.

Iako je u jednom trenutku izgledalo da je vlast odustala od te namere, jer je gradska građevinska inspekcija naložila rušenje bespravne gradnje, a lokalni funkcioneri čak i krivične prijave protiv odgovornih, ispostavilo se da je pronađen nov način da bespravni objekti opstanu tako što su napravljene proceduralne greške u postupku koje su dale osnov pokrajinskim organima da ponište rešenja o rušenju. Pokrajinski sekretarijat je ustanovio da su rešenja, osim na pravu adresu, vlasnicima parcela na kojima su nelegalni objekti, upućena i stvarnim vlasnicima, kineskoj firmi, što je “nepravilno”.

Nepravilnost zbog kojeg je poništeno rešenje: upućeno je, osim na pravu, i na pogrešnu adresu

Ovaj ping-pong između gradske administraciju u Zrenjaninu i pokrajinske u Novom Sadu trajaće verovatno sve dok Linglong ne sprovede svoju nameru da u selu Ečka izgradi pet petospratnica za trajni smeštaj kineskih radnika pa mu nelegalni privremeni objekti više neće ni trebati. U pitanju je još jedna epizoda skandaloznog urušavanja pravnog poretka od strane državnih organa zarad interesa kineske kompanije Linglong.