Planira se naseljavanje 3000 Kineza u Ečki

Građanski preokret poziva Skupštinu grada Zrenjanina da na današnjoj sednici ne usvoji Odluku o planu generalne regulacije naseljenog mesta Ečka kojim bi bila omogućena gradnja petospratnica u tom selu.

Izgradnjom pet petospratnica na 30 hiljada kvadratnih metara, prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko, i doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3500 stanovnika, bilo bi potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu.

Jučerašnjom odlukom Gradskog veća grada Zrenjanina predloženo je Skupštini grada da danas po hitnom postupku usvoji takvu odluku, uprkos protivljenju stručnjaka da se poveća dozvoljena spratnost objekata koji se grade u zrenjaninskim selima.

Iza svega se krije ustupak zahtevu kineske kompanije Linglong koja želi da izgradi kompleks od pet petospratnica i tamo naseli svoje radnike, a verovatno i kineske radnike graditelje budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin.

Odgovorni urbanista Javnog preduzeća za urbanizam Zrenjanina Jelka Đorđević iznela je tokom javne rasprave suprotno mišljenje od predložene odluke, jer povećanje spratnosti u ravničarskom selu onemogućava očuvanje slike predela i narušava zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja.

S obzirom na to da se radi o zgradama na površini od 30 hiljada kvadratnih metara, procena urbanista je da se planira naseljavanje najmanje 2500 ljudi, a s obzirom na dosadašnju praksu stanovanja kineskih radnika u Zrenjaninu, realno je očekivati da ih u tom stambenom kompleksu bude oko 3000.

Planiranom odlukom o Planu generalne regulacije naseljenog mesta Ečka se osim 30 hiljada kvadrata namenjenih za izgradnju Linglongovog stambenog kompleksa opredeljuje i dodatnih 44 hiljada kvadratnih metara za moguću izgradnju objekata za stanovanje sa pet spratova. Tih 44 hiljada kvadratnih metara su trenutno šuma 1. klase.