Srbija poklanja Linglongu 83,5 miliona evra

Na osnovu rešenja Komisije za dodelu državne pomoći Republike Srbije, koje je objavljeno na internet prezentaciji te komisije, država pomaže investiciju kineske kompanije Linglong u izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu sa 83,5 miliona evra. Od toga, nešto više od 7,5 miliona evra je vrednost zemljišta koje je poklonjeno Linglongu, a ostatak bespovratne državne pomoći će biti isplaćen u novcu, u periodu od 2020. do 2026. godine.

Komisija za dodelu državne pomoći je izračunala da udeo državnog ulaganja u ukupno planiranoj investiciji Linglonga iznosi 10,44%.

Zašto država Srbija, ako već tolikim procentom učestvuje u ovoj investiciji, nije ugovorila i srazmerni vlasnički udeo u budućoj fabrici? Da li neko od donosilaca ovako štetnih odluka po državu i građane ostvaruje protivpravnu imovinsku korist koja za sada nije poznata javnosti – pitanje je za tužilaštvo, ali i za istraživačko novinarstvo.

Iz dokumenta je jasno vidljivo da će ukupni trošak zarada u Linglongu iznositi nešto više od 16 miliona evra, što znači da državna bespovratna pomoć toj kompaniji daleko prevazilazi podsticaje za otvaranje novih radnih mesta.

Opravdano je postaviti pitanje koliko bi domaćih kompanija zaposlilo 1200 radnika na pet godina, što je jedina obaveza Linglonga, da im je država poklonila 83,5 miliona evra?

Poređenja radi, u zrenjaninsku bolnicu koja se gradi više od 30 godina, uloženo je oko 50 miliona evra.

Kompanija Linglong počela je prošle godine izgradnju svog postrojenja u Zrenjaninu bez izrađene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, uz brojne promedbe stručne javnosti i građana na način pribavljanja građevinskih dozvola.

Ta kompanija ne donosi ekonomsku korist državi i građanima, ugrožava slobodno tržište, a izvesno donosi velike ekološke i zdravstvene probleme.

Srbija je postala država čija vlast budžetskim sredstvima plaća alarmantno zagađenje životne sredine od strane kineskih investitora, predstavljajući to projektima od nacionalnog značaja i istorijskim privrednim uspesima. Već su ugroženi Bor i Smederevo, a sada je i Zrenjanin. Poniženi građani, ali i pravosuđe, uglavnom okreću glavu od toga i ćute, kao da će neko drugi da ih spasi.

Povezane vesti: