Fabrika vode dužna 81 milion dinara

Konzorcijum koji je izgradio “fabriku vode” u Zrenjaninu duguje gradskom vodovodu više od 81 milion dinara, a uslovi za raskid ugovora o pružanju usluge prečišćavanja pitke vode s tim konzorcijumom ispunjeni su još početkom godine.

To proizilazi iz Sporazuma koji su 21. januara zaključili JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin i konzorcijum u sastavu beogradskih “Gruppo Zilio SPA”, “Gruppo Zilio DOO” i “Sinertech DOO”.

Građanski preokret je i ranije upozoravao da se postrojenje koje je u privatnom vlasništvu sumnjivog konzorcijuma zapravo gradi novcem iz budžeta:

Osnovni ugovor o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće između JKP “Vodovod i kanalizacija” i konzorcijuma je zaključen neposrednom pogodbom februara 2015. godine, protivno Zakonu o komunalnim delatnostima koji je zabranjivao poveravanje poslova vodosnabdevanja privatnim preduzećima.

“Fabrika vode” koju je konzorcijum izgradio s četiri godine zakašnjenja u odnosu na ugovorni rok, više puta je započinjala rad i ubrzo ga prekidala zbog havarija u postrojenju. Ni u jednom trenutku postrojenje nije ispunilo ugovornu obavezu u pogledu kvaliteta, kvantiteta i pritiska isporučene vode. I pored toga, konzorcijum je uživao podršku gradskih i državnih vlasti koje su ga obilno finansijski pomagale i više puta davale nove rokove za ispunjenje ugovornih obaveza: