Ko (nam) je kriv?

U okviru Inicijative Zajedno do vode, sinoć je u Zrenjaninu održana tribina Ko (nam) je kriv?

Uvodna izlaganja imali su Zoran Dedić, novinar i dugogodišnji hroničar zrenjaninske političko-privredne scene, i Ivan Živkov, sociolog. Predrag Bodiroga, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” nije se odazvao pozivu.

Živkov je zaključio da je građanski aktivizam u vezi s vodosnabdevanjem tokom poslednjih 16 godina u Zrenjaninu bio bogat i raznovrsan, ali da mu je rezultat “mršav” jer građani u užem smislu reči predstavljaju ubedljivu manjinu u gradu i našem društvu – mnogo je više pasivnih posmatrača, takozvanih pseudograđana.
Dedić je nabrojao desetak firmi i instituta koje su tokom pet decenija bile u opticaju kao donosioci rešenja za preradu pijaće vode u Zrenjaninu i zaključio da gradska vlast namerno oteže s okončanjem tog posla jer se na taj način neko bogati na štetu građana.

Dušan Kokot je izneo podatke, koje je i dokumentovao na licu mesta, da zrenjaninski vodovod nema licencu za poslove vodosnabdevanja, kao i da Grad Zrenjanin plaća takozvanoj fabrici vode uslugu iz budžeta kao da je voda ispravna iako nije, što znači da je građani plaćaju dvostruko.

Više građana je izelo učešće u diskusiji podsećajući na svoje neuspele pokušaje da u komunikaciji s organima vlasti zaštite svoja prava i reše svoje probleme s vodosnabdevanjem.

Građanski preokret je najavio održavanje još dve tribine u okviru Inicijative “Zajedno do vode”.