Ustavno uređenje ugrožavaju institucije koje učestvuju u izbornim mahinacijama

Zahtevamo od nadležnog suda da odmah ukine pritvor svima koji su privedeni nakon demonstracija kod Skupštine grada Beograda 24. decembra, a od nadležnog tužilaštva da odustane od krivičnog gonjenja zbog navodne „nasilne promene ustavnog uređenja“.

Pokrenuti postupci ne predstavljaju zaštitu ustavnosti i zakonitosti nego su deo kampanje zastrašivanja građana koji žele da žive u uređenom i demokratskom društvu koje sprovodi poštene i slobodne izbore.

Ustavno uređenje ne ugrožavaju građani koji protestuju na ulici, nego institucije koje tolerišu, a neke i aktivno učestvuju u manipulaciji biračkim spiskom. Nadležni u tim institucijama bi trebalo da budu predmet sumnji i istraga.

Nedopustive su organizovane migracije birača, pritisci i ucene na njih, kupovina glasova, nasilje nad posmatračima izbora i sve druge nepravilnosti koje su zabeležene od strane domaćih i međunarodnih posmatrača poput Crte i Oebsa.

Podržavamo zahtev inicijative „ProGlas“ da se novi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u celoj Srbiji održe u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova.

Pozivamo građane na dalje, istrajno izražavanje mirnog protesta do ispunjenja tog zahteva.