Iskažimo i sačuvajmo izbornu volju

Građanski preokret poziva građane da 17. decembra iskoriste svoje biračko pravo glasanjem na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

Pozivamo građane da javnosti i nadležnim institucijama bez odlaganja prijave svaku izbornu nepravilnost koju primete pre, tokom i nakon glasanja, a posebno ako su žrtve pretnji i ucena u vezi s glasanjem.

Očuvanje i poštovanje izborne volje građana nije samo interes učesnika na izborima, već je to tekovina od opšteg društvenog značaja.

Građanski preokret podržava političke promene, a ovo su neki od najvažnijih razloga:

1. Društvo u Srbiji nije slobodno i demokratsko, a izborni uslovi ne obezbeđuju ravnopravnost kandidata.
2. Aktuelni predsednik Republike je uzurpirao ovlašćenja koja mu po Ustavu i zakonu ne pripadaju.
3. Aktuelna vlada predstavlja paravan za ličnu vlast predsednika Republike i njegove stranke.
4. Državna uprava, lokalna samouprava, javna preduzeća i javne ustanove se ne ponašaju profesionalno, nego se pokoravaju političkoj volji izvršne vlasti, a sve očiglednije i direktnoj kontroli vladajuće partije.
5. Pravosuđe ne funkcioniše, na sceni je zloupotreba policije, tužilaštva i sudova, koji često ne reaguju kada bi trebalo u javnom interesu, a promptni su u reakciji kada to odgovara izvršnoj vlasti.
6. Mediji, novinari, nevladine organizacije i pojedinci skloni kritičkom razmišljanju i slobodi govora trpe konstantan pritisak da se upodobe interesima vladajuće partije.
7. Javna scena je zagađena tabloidnošću, neistinama, klevetama i hajkama na neistomišljenike vlasti.
8. Prema izveštajima svih relevantnih međunarodnih instanci, u Srbiji se već godinama beleži značajan porast korupcije, a pad u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda.
9. Aktuelna vlast poklanja, rasprodaje i uništava prirodna bogatstva, sklapa štetne aranžmane s kompanijama koje koriste prljave tehnologije i ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.
10. Godinama unazad pogoršavaju se uslovi za život, rad i poslovanje u Srbiji, a raste nasilje, zbog čega joj se drastično smanjuje broj stanovnika, a demografska struktura joj je sve lošija.

Građanski preokret nema svojih predstavnika na izbornim listama.