Saradnja opozicije teška, najčešće i neiskrena, ali neophodna

Sinoć je u Zrenjaninu održana debata o saradnji opozicije pod nazivom “od želje do stvarnosti”. U razgovru koji je organizovao Građanski preokret u Klubu ZONA, učestvovao je veći broj predstavnika opozicionih stranaka i udruženja.

Između ostalih, govorili su Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Mirjana Grujić iz Nove Demokratske stranke Srbije, Aleksandar Korovljev iz Dosta je bilo, Jovica Radić iz Demokratske stranke, Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde, Branislav Grubački iz Novog optimizma, Branislav Ivin iz Građanskog preokreta.

Većina prisutnih je potvrdila spremnost na neki vid saradnje, makar tehničke u kontroli biračkih mesta i čuvanju izborne volje građana. Međutim, čak i na tom polju je bilo loših iskustava iz prošlosti zbog kojih postoji doza međusobnog nepoverenja. Zaključak je i da su ideološke razlike značajne pa je stvaranje jedne izborne liste nerealno na parlamentarnim izborima, ali bi možda moglo da se dogodi na lokalnim.

Ocenjeno je i da je Srbija za vreme vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke vraćena u situaciju kada se treba boriti za elementarne slobode, i da je to u nekim aspektima i gore nego što je bilo devedesetih tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Detalj sa debate u Klubu ZONA