Protesti su društvena samoodbrana

U Zrenjaninu je juče održan dvadeseti “protest protiv nasilja”. Okupljenima su se obratili Olgica Rakić iz organizacije Promene u fokusu (PUF), Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde (SSP) i Branislav Ivin iz Građanskog preokreta.

Protest kod jezera u Maloj Americi

Na protestu je istaknuto da aktuelna vlast nije ispunila ni jedan od zahteva višemesečnih protesta građana i da je zato neophodno nastaviti borbu za njenu smenu i bolje uređenje društva. Konstatovano je da je Zrenjanin za vreme vlasti Srpske napredne stranke doživeo intenzivan gubitak stanovništva i pogoršanje životnih uslova. Pozvano je na jedinstvo svih opozicionih stranaka, udruženja i pojedinaca.

Branislav Ivin

Branislav Ivin, predsednik Upravnog odbora Građanskog preokreta je rekao da su protesti samoodbrana društva. On je podsetio da demokratija podrazumeva poštovanje manjina i procedura, što je suprotno stavu predsednika države Aleksandra Vučića koji je više puta ponovio stav “pobedi na izborima pa radi šta hoćeš”. Ivin je pozvao opozicione stranke da nakon smene nakaradnog režima ne zapadnu u sličnu grešku, već da poštuju politički pluralizam i manjine svih vrsta.