Deseti protest protiv nasilja u Zrenjaninu

Danas, u petak 21. jula 2023. godine, s početkom u 19 časova, biće održan deseti po redu protest protiv nasilja u Zrenjaninu. Protest se održava u naselju Mala Amerika, u parku kod jezera.

Prvi protest protiv nasilja u Zrenjaninu održan je po olujnoj kiši 17. maja, i bio je to prvi protest održan van Beograda, a od tada do danas Zrenjaninci su se redovno okupljali i pokazivali da su očuvali građansku svest neophodnu za stvaranje modernog i demokratskog društva.

Zahtevi protesta su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, smena direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, smena svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi, i smena rukovodstva Radio televizije Srbije.

Na današnjem protestu u Zrenjaninu okupljenima će se obratiti advokat Sara el Sarag, novinar Hanibal Kovač, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić, i operska pevačica Dragana Popović.