“Mi se ovim protestima samooslobađamo”

„Ne želimo vlast koja nas ubeđuje da smo ekonomski tigrovi, a standard nam je sve lošiji. Ne želimo vlast koja nas ubeđuje da je govor prepun mržnje, uvreda i pretnji – normalno iznošenje političkog stava. Ne prihvatamo kontrolu medija, ne prihvatamo krađu na izborima, ne prihvatamo ucene, pretnje i podmićivanje kao sredstva političke borbe. Ne prihvatamo kult ličnosti vladara, niti pokoravanje kao poželjno i lukrativno ponašanje u društvu. Zato protestujemo“ – rekla je Dragana Popović, operska pevačica i aktivista Građanskog preokreta na sinoćnjem, desetom po redu protestu protiv nasilja u Zrenjaninu.

Popović je dodala da se „autoritarne, antidemokratske vlasti nikada ne povlače bez snažnog pritiska i nikada nisu padale samo na izborima, jer one nikada i ne organizuju slobodne i demokratske izbore. Zato je neophodan i ulični protest, neophodna je javna manifestacija nezadovoljstva, potrebna je i građanska neposlušnost, potreban je što veći pritisak, na što više načina“.

„Rob je onaj koji čeka da neko drugi dođe i oslobodi ga. Mi nismo robovi, mi se ovim protestima samooslobađamo“ – zaključila je Dragana Popović.

Dragana Popović, na protestu u Zrenjaninu

Na desetom protestu protiv nasilja u Zrenjaninu govorili su i advokat Sara el Sarag, novinar Hanibal Kovač i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić. Zahteve protesta je pročitao Miljan Vuković, glumac iz Zrenjanina.

Traži se smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, smena direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, smena svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje kao što su Pink i Hepi, i smena rukovodstva Radio televizije Srbije.

Govor Dragane Popović