Požar na gradilištu Linglonga je dramatično upozorenje

Nakon masovnog kršenja zakona u oblasti građevinarstva i zaštite životne sredine, i nehumanog tretmana angažovanih radnika, nakon trogodišnjih napora državnih organa da zataškaju probleme i skandale iza zidina gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong u Zrenjaninu, na njemu je sinoć izbio požar.

Zbog dešavanja na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu do sada su tužilaštvu podnošene krivične prijave zbog nelegalne gradnje, trgovine ljudima, zlostavljanja životinja i ugrožavanja sigurnosti. Upravnom sudu je podneto više tužbi protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su Linglongu izdavali različite dozvole i saglasnosti uz kršenje zakona.

Jučerašnji požar je poslednje, dramatično upozorenje da je neophodno zaustaviti izgradnju te fabrike i sprečiti ekološku katastrofu i druge negativne posledice koje su izvesne ako joj se dozvoli početak proizvodnje.

Linglong je kompanija poznata po zagađenju životne sredine i u svojoj matičnoj zemlji, kao i po katastrofalnom požaru svoje prve fabrike van Kine, na Tajlandu 2015. godine.

Podsećamo na zaključak pravne analize advokata Dušana Prijića da fabrika autoguma Linglong u Zrenjaninu ne ispunjava uslove za dobijanje upotrebne dozvole i da ukoliko bi organi Republike Srbije nastavili da krše pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije i pogon Linglong International Europe d.o.o.  Zrenjanin otpočne sa radom, građanima Republike Srbije preostaje da svoja prava ostvare pred međunarodnim institucijama, pre svega pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je u svojoj praksi ustanovio odgovornost država za zagađenje životne sredine koje potiče od proizvodnih pogona u privatnom vlasništvu.