Da li tužilaštvo štiti kineske bezbednjake?

Odluka da odbaci krivičnu prijavu protiv kineskog državljanina Chen Pengui koji je ometao rad novinara N1 televizije je još jedan u nizu razloga da se preispita rad Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, koje je već godinama “gluvo i slepo” za kriminalne poslove predstavnika aktuelne gradske vlasti i njoj bliskih poslovnih krugova, dok “efikasnost” demonstrira tek kada je potrebno da zaštiti nekog od njih.

U krugu posebno zaštićenih su očigledno i menadžeri kineskih kompanija koje grade fabriku autoguma Linglong. Njima se toleriše krivično delo gradnje bez građevinske dozvole, ali i razni oblici nasilničkog ponašanja, mučenja i ubijanja životinja i zastrašivanja ljudi.

Podsećamo da su u više navrata Kinezi u vojnim maskirnim uniformama zaskakali građane i novinare na javnim mestima u Zrenjaninu, sprečavali im slobodno kretanje i rad, često im upućivali verbalne pretnje, drsko im se unosili u lice i fotografisali im tablice vozila.

Pozivamo državnu Vladu da objavi da li su i gde u Srbiji angažovane bezbednosne snage NR Kine, po kom osnovu, kakva su im ovlašćenja i da li su nekim aktom zaštićene od krivičnog gonjenja.