Srbija je pod kolonizacijom i ekonomskom okupacijom

Srbija je pod kolonizacijom i ekonomskom okupacijom, zaključili su sociolozi dr Jovo Bakić i dr Nemanja Zvijer na sinoć održanoj tribini o uticaju Kine na političku scenu u Srbiji, koju je u Zrenjaninu organizovao Građanski preokret.

Linglong će Srbiji naneti veliku štetu, rekao je Jovo Bakić, jer Kinezi, poput drugih kapitalista, nisu došli da nam nešto donesu, nego da od nas uzmu. Vidimo da su Vijetnamci na njihovom gradilištu u ropskom položaju, a čujemo da su neki Kinezi uhapšenici, zatvorenici koji su dovedeni da ovde izdrže deo svojih kazni. To znači da smo pod specifičnom kolonizacijom koja će dovesti do dodatne eksploatacije. Kineska radna snaga vođena je konfučijanskom etikom i navikla je da bude poslušna do mere iživljavanja poslodavaca nad njima. I deo stanovništva Srbije je spreman da uđe u takve aranžmane eksploatacije. Ako zbog toga psujemo “u svoja četiri zida” nismo ništa uradili, ključno je da se povežemo sa svima drugima koji su kivni i da se organizovano i sistematski bunimo – rekao je Bakić.

Jovo Bakić, Miroslav Samardžić i Nemanja Zvijer na tribini u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”

Kina ima najveći višak kapitala na svetu i program osvajanja evropskog tržišta, a Srbija i Mađarska su joj dve strateške zemlje za ostvarenje tog cilja i ulazak u srž evropskog kontinenta. To je ekspanzionistički imperijalizam, bez obzira što se ta država skriva iza navodnog socijalizma. Autoritarni vlastodržac Aleksandar Vučić je samo jednu lekciju naučio iz sudbine Slobodana Miloševića, a to je da ne treba da se suprotstavlja velikima i da mu je za opstanak na vlasti neophodno da im predaje resurse, zaključio je Bakić.

Dolazak prljave gumarske industrije iz Kine, iz industrijski najzagađenije zemlje na svetu, i to na naše “hranilište”, na zemljište najviše poljoprivredne kategorije, za mene je na granici zdravorazumskog poimanja – rekao je dr Nemanja Zvijer.

Iako deluje da je o Linglongu već sve rečeno, važno je neprestano govoriti o tom problemu jer se na taj način on stavlja u fokus javnosti, a svaki problem dobija sasvim drugu težinu ako dođe u medijski fokus.

Logično bi bilo očekivati da institucije budu te koje će nas zaštititi, ali su u Srbiji one razmontirane i disfunkcionalne, tako da samo javnost može biti faktor koji utiče na donosioce odluka.

Mi smo svedoci jednog oblika ekonomske okupacije. Naš državno-politički aparat je tu okupaciju omogućio. Na teritorijama kineskih postrojenja u Srbiji naša država je suspendovana, propisi se ne primenjuju, to su teritorije koje su pod okupacijom, samo što ona nije vojna, nego ekonomska.  To je teško opravdati i legitimisati i baš zato se u režimskim medijima ta tema ignoriše. Imamo strategiju stavljanja te teme van fokusa. Da postoje institucije, ne bi bilo Linglonga. Država se, jednostavno rečeno, okrenula protiv svojih građana – zaključio je Nemanja Zvijer.

Snimak tribine