Rezolucija EP ohrabrujuća, očekujemo reakciju Evropske komisije

Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se “izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcijom i vladavinom prava u oblasti životne sredine, zbog nedovoljne transparentnosti i zbog procene ekoloških i socijalnih uticaja infrastrukturnih projekata, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i one multinacionalnih kompanija poput Rio Tinta”, je ohrabrujuća.

Očekujemo da se nakon Evropskog parlamenta ovim pitanjima ozbiljno posvete Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji, pogotovo zbog toga što se otvaranje klastera četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa EU od strane ovdašnjih vlasti to neutemeljeno predstavlja kao dokaz napretka u oblasti zaštite životne sredine.

Linglong nije samo lokalni problem Zrenjanina, opasnost od tog štetnog projekta je višestruka, a negativne posledice po čitavu državu i društvo su već vidljive. Zbog Linglonga je narušen domaći pravni poredak kršenjem većeg broja zakona i učinjenim krivičnim delima, suspendovana je garantovana jednakost aktera na tržištu, snižena su radna prava do nivoa robovskog rada, a ekološka bomba će tek eksplodirati u sred poljoprivredno-prehrambenog područja. Da bi sve to ostalo nepoznato široj javnosti, aktuelna vlast je tokom prethodne tri godine puno napora uložila u medijske manipulacije i pritiske na aktiviste koji se protive izgradnji te gigantske fabrike autoguma.