Obeležen Dan ljudskih prava, zahvalnica i Građanskom preokretu

Sinoć su se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupili građani, novinari, predstavnici udruženja i pokreta kako bi obeležili Međunarodni dan ljudskih prava.

Nije vreme za proslavu jer se ljudska prava u Srbiji krše u brojnim oblastima, zato smo večeras na ulici, na mestu odakle su kretali mnogi protesti protiv vlasti koja ne radi u interesu građana, poručeno je sa ovog skupa.

Građanske inicijative su obeležile 25 godina rada i dodelile zahvalnice organizacijama i aktivistima koji se bore za ljudska prava. Među njima je i Građanski preokret, u čije ime je zahvalnicu primila Dragana Popović. Ona je tom prilikom izjavila da će Građanski preokret nastaviti, kao i prethodnih sedam godina, da se dosledno zalaže za uspostavljanje građanskog društva, demokratskih vrednosti i vladavine prava. Na nama je da budemo vredni, hrabri i posvećeni tim ciljevima, a rezultati će pre ili kasnije doći, kao i ovakva priznanja.

Dragana Popović sinoć na Platou, sa zahvalnicom Građanskom preokretu

Na zahvalnici piše: Ova zahvalnica dodeljuje se za neizmerni doprinos i zalaganje da se u Srbiji živi dostojanstvenije, a poštovanje ljudskih prava postane stvarnost. Hvala vam što činite naše društvo boljim!

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović je rekla da je ovo i skup podrške građanima u borbi za vodu, vazduh, zemlju, pozivajući državu da povuče prekršajne i krivične prijave protiv svih učesnika protesta.

Kuća ljudskih prava je dodelila priznanje za izveštavanje o ljudskim pravima novinarki lista Danas Snežani Čongradin, a Novi optimizam je dodelio povelju “Dušan Mitrović” novinarki Newsmax Adria Jeleni Obućini za “odgovoran, savestan i profesionalan rad”.

Okupljenima su se između ostalih obratili advokat Rodoljub Šabić i reditelj Janko Baljak, a uspomenu na uspešne proteste započete pre 25 godina evocirali su bubnjari nedavno preminulog Dragoljuba Đuričića.

Sinoć na platou, sa dodele zahvalnica organizacijama i aktivistima