Nije vreme za proslave, borba tek predstoji

Povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i najavljenim izmenama Zakona o referendumu, građani Srbije su postigli značajan uspeh u očuvanju svoje uloge nosioca suverenosti. Oni su blokadama saobraćajnica naterali izvršnu vlast na odstupanje, ali to nije razlog za bilo kakve proslave, jer se pokazalo da je za minimalne ustupke potrebno koristiti krajnje mere građanske neposlušnosti i mobilisati ogroman broj ljudi.

Podsećamo da je kineska kompanija koja gradi Linglongovu fabriku guma kod Zrenjanina i bez novog zakona o eksproprijaciji podigla objekte na tuđim parcelama i da joj izvršna vlast raznim birokratskim smicalicama te bespravne objekte štiti od rušenja. U slučaju Linglonga je otkriven i robovski rad, prljava tehnologija se instalira bez adekvatnih studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a desetine hiljada kvadrata podiže se bez građevinskih dozvola.

Podsećamo da Ziđin već duže vreme i bez ikakvih sankcija truje građane borskog okruga, i da širi svoje aktivnosti bez adekvatne zaštite prirode, a sve uz pomoć okupiranih institucija naše države.
Rio Tinto jeste potencijalno najveća opasnost, ali koncentracija pažnje samo na tu kompaniju stvara pogrešan utisak da bi njenim odlaskom iz Srbije bilo zaustavljeno uništavanje prirodnih resursa naše zemlje.

Podsećamo da uprkos obilju dokaza i video zapisa o huliganskom ponašanju i nasilju nije pokrenut ni jedan postupak protiv batinaša koji su 27. novembra nasrnuli na građane u Šapcu i Zrenjaninu, a 4. decembra u Novom Sadu.

Podsećamo da se s nacionalne televizijske frekvencije, dok su se navodno komentarisali građanski protesti, širila nacionalna mržnja prema Rumunima, bez adekvatne reakcije tužilaštva.

U današnjoj Srbiji su ugrožena ljudska prava, demokratija je suspendovana, prirodna bogatstva se krčme i uništavaju, a sve to znači da nam teška borba za bolji i kvalitetniji život u njoj tek predstoji.