Pravosuđe da procesuira sve nezakonitosti u vezi s Linglongom

Ohrabrujuća je vest da su policija i tužilaštvo reagovali zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja na gradilištu fabrike automobilskih guma Linglong.

Mladen Vujin, osnovni javni tužilac u Zrenjaninu, izjavio je da se dve osobe tretiraju kao osumnjičeni i da je dat nalog policiji da prikupi obaveštenja i dostavi tužilaštvu krivičnu prijavu zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja.

Građanski preokret podseća tužioca Vujina da već šest meseci ignoriše krivične prijave protiv odgovornog lica investitora Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin i odgovornog lica izvođača građevinskih radova radova China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, zbog izvršenog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole i poziva ga da postupi po tim prijavama.

Građanski preokret podseća i da je tokom prethodnih godinu dana podneo tri tužbe Upravnom sudu protiv odluka gradskih i pokrajinskih organa, a u vezi sa izgradnjom fabrike automobilskih guma Linglong, zbog kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, o kojima taj sud još nije odlučivao.

Pravosudni organi bi trebalo da štite zakon uvek, a ne samo kada neka nezakonitost završi na društvenim mrežama, u vidu viralnog snimka koji ustalasa javnost.