Živkov: Da li je ovo naša država ili država naših trovača?

Na jučerašnjem “ustanku za opstanak” u Beogradu, govorio je i predstavnik Građanskog preokreta, sociolog Ivan Živkov.

On je istakao da najveći problem u Vojvodini nije ko će se kako izjasniti na popisu stanovništva već to što dve trećine javnih vodovoda u toj pokrajini nema zdravstveno ispravnu vodu za piće. Po njemu, apsurd je što država nije proglasila projektom od nacionalnog značaja izgradnju regionalnih vodovoda i obezbeđivanje zdravstveno ispravne vode svom stanovništvu, nego je projektom od nacionalnog značaja proglasila fabriku automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina. Živkov je podsetio da je toj fabrici prljave tehnologije poklonjeno zemljište u sred poljoprivredno-prehrambenog područja i da su joj date velike subvencije iz budžeta.

Kada uzme u obzir šta jesu i šta nisu prioriteti, i na šta se troše naše pare, normalan čovek jedino može da se zapita da li je ovo naša država ili država naših trovača – rekao je Živkov.

Po njemu, problem u borbi za zdravu životnu sredinu je posledica prethodno izgubljeng zdravog društva i zbog toga je svaki ekološki ili građanski protest istovremeno i politička borba za pristojnu i demokratsku Srbiju. Živkov je na kraju izrazio uverenje da će građani u toj borbi pobediti, bez obzira što nedemokratska vlast trenutno izgleda vrlo moćno.

Ivan Živkov na “ustanku za opstanak” u Beogradu 11. septembra 2021. godine