Ne pristajemo na ulogu potkupljivih podanika

Na jučerašnjoj sednici proširenog sastava Upravnog odbora Građanskog prokreta, razmotrene su aktuelna društveno-politička situacija i buduće aktivnosti udruženja. Usvojen je stav da Građanski preokret treba da nastavi da podstiče građansku svest i odgovornosti, i da sistematski, bez demagogije i populizma, ukazuje na društvene probleme i moguća rešenja.

Posebno je razmatrana situacija u Zrenjaninu nakon objave da je raskinut ugovor između grada i “fabrike vode”. Zauzet je stav da u novonastaloj situaciji treba jasno i glasno isticati da kompletnu političku odgovornost za izgubljenih sedam godina, lažna obećanja i milione evra potrošenih na propalu “fabriku vode” snosi vlast Srpske napredne stranke, a ličnu odgovornost njeni funkcioneri na čelu s Goranom Kneževićem i Čedomirom Janjićem, protiv kojih su podnete krivične prijave.

Građanski preokret smatra da je nezadovoljstvo Zrenjaninaca opravdano i da je bunt logičan, ali i da postoje snažne indicije da akcija “Zrenjanin je žedan” ide u pogrešnom smeru.

Država Srbija i Grad Zrenjanin se sve više zadužuju da bi vlast potkupljivala birače i zato joj ne treba besmislenim zahtevima pomagati u ostvarenju tog cilja. Problemi u društvu se ne rešavaju tako što autoritarna vlast svima udeli po sto evra, nekima po dvadeset hiljada dinara, nekom asfaltiran put, nekom trafo stanicu, a nekom dva litra vode. Onaj ko vlastodršcima isporučuje takve zahteve igra njihovu koruptivnu igru, stavljajući se u ulogu podanika. Građanski preokret na tu ulogu ne pristaje.

Kao punopravni i odgovorni građani, od vlasti nikada ne zahtevamo da nam nešto daje, već tražimo da funkcioniše demokratski, zakonito, efikasno i u opštem interesu, a ako to nije slučaj, da bude politički i zakonski sankcionisana.

Detalj s početka sednice