Naprednjački koktel cinka i arsena za Zrenjanince

Piše: Miroslav Samardžić

Posle šest godina naprednjačkog laganja, Vučić je priznao da je izgrađena “fabrika vode” u Zrenjaninu promašaj. Gostujući sinoć na TV  B92 rekao je da su se u vezi sa “fabrikom vode” “čuda dešavala”. Kaže, bilo je tu i bahatosti, osionosti i neodgovornosti. Pominjao je i da je neko hteo da uzme pare, ali da za to nema dokaze. Čak je istakao da se zbog svega puno nervira i da će se sam anagažovati! (https://youtu.be/HxFE-anwlJs?t=4579)

Vučić, međutim, nije rekao da je to bio projekat SNS-a. Osnovna ideja je bila da se podigne nekakva skalamerija, a potom da se građani besomučno obmanjuju kako je problem rešen. Ekonomista Šumpeter govorio je da se ne može večito lagati, ali može dovoljno dugo da bi se nanela nepopravljiva šteta. To se desilo u vezi sa “fabrikom vode” u Zrenjaninu.

Naravno da niko neće odgovarati, jer su sve odluke u vezi s “fabrikom vode” donosili najviši gradski organi vlasti. Ipak, mnogi naprednjaci u Zrenjaninu sad su u panici. Možda Vučić baš njih izabere da budu žrtveni jarci za skandal za koji je odgovorna cela stranka. U autoritarnim režimima važe pravila koja su postojala u Otomanskoj imperiji. Ko je bio blizu sultana uživao je u slatkom životu. Ali, uvek mu je nad glavom visio i svilen gajtan. Ko bespogovorno sledi tiranina, uvek je na ivici propasti.

Očigledno je da postojeća “fabrika vode” neće nikad proraditi. Svi su znali, osim Vučića, da se radi o najvećoj prevari u istoriji grada.

Treba podsetiti i na istorijat problema. Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće i pripremanje hrane još 2004. zbog katstrofalno lošeg kvalteta. Samo količina arsena u njoj deset puta veća je od dozvoljene. Gradska vlast u kojoj je dominirao SNS 2015. sklopila je protivzakoniti ugovor sa jednim privatnim konzorcijumom po kome je on trebalo pročišćenu vodu, čiji kvalitet odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, da isporučuje JKP „Vodovod i kanalizacija“. Posao je poveren firmama sa nekoliko zaposlenih bez ikakvih referenci u toj oblasti. Vlasnik jedne od tih firmi Nenad Obradović uhapšen je februara prošle  godine zajedno sa bivšim direktorom Vodovoda i bivšim pomoćnikom gradonačelnika Ivanom Devićem zbog navodnih zloupotreba. Oni su posle uvođenja vanrednog stanja pušteni da se brane sa slobode, a postupak protiv njih još uvek je u toku. Optužnica nije podignuta.

Otkako je počela izgradnja „fabrike vode“, javljali su se neprestano različiti problemi, pa je njen rad u više navrata prekidan. Do prekida vodosnabdevanja dolazilo je i dok je pandemija virusa kovid 19 bila u punom jeku. Čak i neposredno uoči ”izbora” održanih juna 2020 ceo grad je satima bio bez vode. Iako”fabrika vode” nikad nije dobila odgovarajuće dozvole za rad Vodovod je privatnim vlasnicima plaćao račune za isporučenu vodu. Iz gradskog budžeta izdvajane su znatne sume novca za potrebe postrojenja. Jedno vreme oko izgradnje prečistača bila je angažovana i premijerka Ana Brnabić.

Jedna stručna komisja zrenjaninskog vodovoda je pre nekoliko meseci utvrdila da “investitor” nije ispunio ni jednu od 34 stavke ugovora i da je postrojenje svojim radom ugrožavalo vodoizvorište i kanalizacionu infrastrukturu.

U demokratskim sistemima postoje mogućnosti da se greške isprave, dok su još male. Na svim nivoima vladajući SNS je uporno ignorisao upozorenja da je prihvaćeni projekat “fabrike vode” promašen. Ali, u Srbiji nema demokratije. Greška se priznaje tek kad dovede do katastrofe.

Proteklih godina u gradu je održano više  tribina o ovoj temi, objavljen je veliki broj članaka i saopštenja. Udruženje Građanski preokret je kroz Inicijativu “Zajedno do vode” rasvetlilo sve detalje te “investicije”. Sve je bilo poznato i državnim organima nadležnim za krivično gonjenje. I ništa nije pomagalo.

Aleksandar Vučić velikodušno penzionerima poklanja vitamine. Onima u Zrenjaninu potrebna je i ispravna voda s kojom će da ih popiju. Bog zna kakve biohemijske reakcije u organizmu nastaju kad se zajedno uzimaju vitamini i cink s ogromnom količinom arsena. Da parafraziram Mažuranića: Vode, vode, gospodaru, ne videsmo davno vode.

Autor je politikolog iz Zrenjanina