Građanski uzbunjivači ispravljaju loše postupanje administracije

Treća edukativna radionica pod nazivom ”Budi i ti građanski uzbunjivač” održana je u Zrenjaninu 17. aprila u prostorijama nevladinih organizacija u Zrenjaninu. Radionicu je vodio arhitekta Bojan Graovac, sudski veštak i građanski aktivista iz Zrenjanina, koji je pokrenuo inicijativu protiv nelegalne naplate parkiranja od strane JКP “Pijace i parkinzi” Zrenjanin.

Bojan Graovac je objasnio brojna kršenja zakonskih propisa od strane JКP “Pijace i parkinzi” i lokalne samouprave u Zrenjaninu na primeru parkirališta, koja su već 20 godina privremena i nisu uređena i označena u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Administracija u Zrenjaninu, od JKP “Pijace i parkinzi” do Odeljenja za urbanizam i Gradskog veća, pokušali su da ignorišu primedbe i predstavke Graovca, ali je on gradsku vlast, pozivanjem nadležnih inspekcija i insistiranjem na sprovođenju zakona, primorao da dva puta menja Odluku o parkiranju vozila.

S obzirom na to da problem i dalje nije rešen, na osnovu novog nadzora republičkog komunalnog inspektora, JKP “Pijace i parkinzi” Zrenjanin je naloženo da obezbedi pravni osnov za korišćenje prostora za privremeno parkiralište u ulici Vuka Karadžića i obezbedi odluku Skupštine grada Zrenjanina kojom je jasno utvrđen broj parking mesta na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Detalj s radionice

Na radionici je naveden i pozitivan slučaj sprečavanja potvrđivanja urbanističkih projekata firmi ”Penfarm” i ”Rakić plast” početkom 2021. godine (pokušaj legalizacije kontejnera u kojima su boravili kineski radnici zaposleni na izgradnji fabrike guma ”Linglong”), a učesnici radionice naveli su i nekoliko za sada neuspelih pokušaja uzbunjivanja. U tom kontekstu, spomenute su greške u izradi kišne kanalizacije na Trgu Zorana Đinđića, nepostupanje po zahtevima za intervencijama na dečjim igralištima i sve češća praksa javnih preduzeća da na zahteve za informacijama od javnog značaja uopšte ne odgovaraju.

Zaključak ove radionice je da su građani u teškom položaju jer organima vlasti u najvećem broju slučajeva rukovode nestručne osobe kojima nije stalo da savesno obavljaju svoj posao i da uočene greške i nepravilnosti samoinicijativno otklanjaju. Građani treba da ulože puno vremena i truda da bi izdejstvovali nešto što bi trebalo da bude logično postupanje organa vlasti.

Na kraju radionice, Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta, predstavio je probnu verziju veb aplikacije ”Prijavi problem”, pomoću koje je planirano da se vrši prijava komunalnih i drugih problema, a zatim izvrši njihovo praćenje i izveštavanje o broju (ne)rešenih slučajeva od strane nadležnih lokalnih i državnih institucija.