Najavljene aktivnosti Građanskog preokreta

Na današnjoj konferenciji za novinare Građanskog preokreta govorio je Dušan Kokot. Izneo je stavove u vezi s predstojećim izborima i najavio aktivnosti organizacije u predstojećem periodu.

“Na takozvanim izborima učestvuje ruska stranka bez Rusa, zelena stranka bez ekologa, pojavljuju se izborne liste s kandidatima koji i ne znaju da su se kandidovali, proces prikupljanja potpisa je netransparentan. Ni jedan učesnik izbora ne veruje da se 21. juna može promeniti vlast. Pa kavi su to onda izbori? Ljudi se plaše da se kandiduju, plaše se da daju potpise podrške, plaše se da glasno govore šta misle, samim tim plaše se i da se na dan izbora slobodno politički opredele. U medijima ima raznih stavova i sučeljavanja, ali nema dovoljno pravih informacija. Sve zajedno, to liči na bulevarsku predstavu s puno šarenih likova, ali ne liči na nešto što bi zaslužilo da se zove izborima” – rekao je Kokot, a u nastavku je podvukao da postoji nešto što je važnije od izbora i prevazilazi dnevnopolitičke događaje:
“Pred nama je pokušaj da nam se na njivama prve kategorije, u neposrednoj blizini rezervata prirode Carska bara, podigne gigantska fabrika automobilskih guma, uz zaobilaženje ekoloških propisa. Mi živimo u gradu koji više od decenije ne može da izađe na kraj sa smradom iz kafilerije. A to je jedan mali, lokalni pogon. Ako ne možemo kafileriju, zamislite koliko teško će biti da se uteramo u red i poštovanje propisa jedan Linglong, kada počne da nas guši i truje? Tada će biti kasno! Sada je trenutak da nateramo nadležne organe da postupaju po zakonu, umesto što ga zaobilaze. Zato Građanski preokret poziva sve pojedince, udruženja, organizacije, preduzeća i stranke da do 15. juna upute mišljenje Gradskoj upravi Zrenjanina da Linglong mora da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu” – preneo je Kokot stav organizacije.

Centralni deo konferencije za novinare bio je posvećen problemima vodosnabdevanja u Zrenjaninu i akcijama u okviru Inicijative “Zajedno do vode”:
“Sada je već svima jasno da je nedavno podneti zahtev da se skine zabrana s upotrebe vode za piće nastavak ujdurme koja taje već više od pet godina. Taj zahtev je gradski vodovod uputio pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji na osnovu analize koju niko nikada nije video. Famozna “fabrika vode” koju grade navodno privatni investitori, očigledno nije i ne može da bude rešenje za problem vodosnabdevanja u ovom gradu. Ni po tehnologiji ni po kapacitetu, a ni po propisima. Upravo zbog toga, organizovaćemo nekoliko panel diskusija i tribina, u nameri da okupimo građane, stručnjake i vlast, i dođemo prvo do potpunih informacija, a zatim i do predloga rešenja ovog najvećeg komunalnog, ali pre svega zdravstvenog problema u Zrenjaninu. Ideja je da nadoknadimo ono što nikada nije bilo urađeno, a trebalo je od starta: da se problem tretira kao prvenstveno zdravstveni i da se o njemu široko i javno raspravlja, umesto što se tretira poput izgradnje nekog puta ili zgrade i pitanja kojim treba samo vlast da se bavi. Puno je vremena i novca izgubljeno, krajnje je vreme da prestanemo da verujemo da će to vlast, u bilo kom sastavu, sama rešiti. Pogotovo je vreme da se odustane od pokušaja da se propali projekat silom proglašava za uspešan. Prvu tribinu planiramo za kraj juna i održaćemo je na Bagljašu”.

Dušan Kokot se na kraju zahvalio svim građaima koji učestvuju u akcijama Građanskog preokreta i medijima koji o tome izveštavaju.